11:03 26.04.2019

Рішення уряду щодо цін на газ повністю відповідають програмі з МВФ - глава Мінфіну

2 хв читати
Рішення уряду щодо цін на газ повністю відповідають програмі з МВФ - глава Мінфіну

Постанова Кабінету Міністрів №293 від 3 квітня, що дозволяє знижувати ціну на газ для потреб населення нижче за рівень цін, встановлених урядом восени 2018 року постановою №867, повністю відповідає зобов'язанням, які взяла на себе Україна в програмі співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ), заявила міністр фінансів Оксана Маркарова.

"Ціни, встановлені в постанові КМУ №867, фактично функціонуватимуть як стеля цін на природний газ для населення до кінця цього року. Це відповідає меті ринкового ціноутворення на природний газ для всіх категорій споживачів, і, отже, це відповідає нашим зобов'язанням за програмою, підтримуваною МВФ", - сказала міністр агентству "Інтерфакс-Україна", коментуючи відповідність програмі МВФ ситуації, за якої з 1 травня стеля цін зросте, а реально ціна на газ знизиться.

О.Макарова наголосила, що постанова уряду №293 від 3 квітня 2019 року дасть змогу ціні на природний газ для населення відповідати рівню цін, що утворилися на ринку, що відповідає меті переходу до ринкового ціноутворення.

Глава Мінфіну нагадала: ухвалена в рамках програми з МВФ торішня постанова №867 встановила оптові ціни на природний газ для побутових споживачів на період до кінця 2019 року, коли тариф на природний газ, використовуваний домогосподарствами, має стати повністю ринковим.

Як повідомлялося, Кабмін постановою №867 від 19 жовтня 2018 року продовжив термін дії спецзобов'язань "Нафтогазу" продавати природний газ для потреб населення, релігійних організацій і виробників теплової енергії. Цим документом уряд переглянув формулу розрахунку ціни для продажу газу за PSO і встановив графік поступового виходу на ринкові ціни з використанням знижувальних коефіцієнтів: 0,6943 - з 1 листопада 2018-го по 30 квітня 2019 року та 0,8 - з 1 травня 2019 року.

У результаті з 1 листопада ціну PSO було підвищено на 23,5% - до 8,55 тис. грн за 1 тис. куб. м із ПДВ і витратами на транспортування та постачання.

Водночас кон'юнктура, що встановилася з весни на європейському ринку, привела до зниження ринкової ціни на газ нижче за встановлюваний КМУ для населення регуляторний рівень ціни.

Кабмін і НАК "Нафтогаз України" 22 квітня погодили зниження ціни природного газу для населення і теплової генерації з 1 травня 2019 року на 3,5% - до 8,247 тис. грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

"Інтерпайп" пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

"Інтерпайп" намагається вирішити дефіцит кадрів за рахунок покращення соцпакету й навчання

Госпсуд затвердив план досудової санації "Ельдорадо" (оновлено)

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА