16:09 16.11.2020

Майже 50% ринку алкоголю в Україні перебуває в тіні - гендиректор Nemiroff

2 хв читати
Майже 50% ринку алкоголю в Україні перебуває в тіні - гендиректор Nemiroff

В Україні приблизно 50% ринку алкогольної продукції перебуває в тіні, вважає генеральний директор компанії Nemiroff Юрій Сорочинський.

"Майже 50% ринку перебуває в тіні... Надмірна фіскалізація певних бізнес-процесів призводить до виникнення тіньового сектора, який реалізує продукт споживачеві за ціною (без сплати податків - ІФ) на рівні 35-40 грн за пляшку (горілки 0,5 л - ІФ), коли ціна легального продукту - 89 грн", - сказав він під час онлайн бізнес-форуму Європейської бізнес асоціації "Детінізація - цивілізація" в понеділок.

Сорочинський уточнив, що тіньовий ринок на сьогодні оцінюють на рівні майже 10-12 млрд грн.

За словами гендиректора Nemiroff, в Україні видано 80 тис. роздрібних ліцензій малому і середньому бізнесу для торгівлі алкоголем, із них 70 тис. торговельних точок в Україні тією чи іншою мірою реалізують нелегальний алкоголь. При цьому, як уточнив Сорочинський, виключення становлять національні торговельні мережі, "які точно не пропускають через себе тіньовий алкоголь".

"Рівень фіскалізації алкогольних напоїв у нас один із найвищих у світі. В Європі середній розмір оподаткування алкогольних напоїв 23-25%, залежно від країни. Ми маємо тільки на рівні виробника 43%. Додатково є ще 5% роздрібний акцизний податок із кожної легально проданої пляшки. У нас високе оподаткування, яке створює невигідні умови для роботи бізнесу", - зазначив Сорочинський.

Він зазначив, що для боротьби з нелегальним ринком в Україні необхідно посилити контроль над виробництвом й обігом спирту, впроваджувати марочний контроль обігу алкогольних напоїв та електронну товарно-транспортну накладну.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський 11 грудня 2019 року підписав закон про скасування з 1 липня 2020 року державної монополії на виробництво спирту, ухвалений Верховною Радою 3 грудня 2019 року.

Дебютний аукціон з приватизації першого об'єкта ДП "Укрспирт" - Немирівського спиртзаводу (Вінницька обл.) відбувся 15 жовтня. Завод було продано ТОВ "ЛВН Лімітед", акціонерам Nemiroff, за 55,08 млн грн, що на 5 млн грн вище за стартову ціну. Компанія-переможець була єдиною, яка подала заявку на участь в аукціоні. Договір купівлі активу було підписано 12 листопада.

Сорочинський заявляв, що перша інвестиція становитиме від $300 до $500 тис., запуск виробництва планується на перший квартал 2021 року. За його словами, компанія більше не планує купівлі заводів із виробництва спирту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА