19:15 15.04.2021

ВР ухвалила закон про сертифікацію "Укренерго"

3 хв читати
ВР ухвалила закон про сертифікацію "Укренерго"

Верховна Рада ухвалила в цілому закон про сертифікацію оператора системи передачі (ОСП) НЕК "Укренерго".

За підтримку в цілому законопроекту №3364-1-д про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сертифікації "Укренерго" на позачерговому засіданні в четвер проголосували 296 народних депутатів.

За проголосували 214 депутатів від правлячої фракції "Слуга народу", 22 - від фракції "Євросолідарність", 15 - від фракції "Батьківщина", 13 - від фракції "Голос", 8 - від групи "За майбутнє", ще 10 голосів дали позафракційні депутати.

Відразу після голосування НЕК "Укренерго" на своєму сайті повідомила, що вітає цей важливий крок з боку парламентарів, зазначивши, що сертифікація є важливою передумовою інтеграції об'єднаної енергосистеми України до мережі континентальної Європи ENTSO-E.

"Ми дуже вдячні всім, хто доклав зусиль для ухвалення законопроекту. Це була важка, але дуже важлива робота, яка дозволяє нам стати на крок ближче до інтеграції в ENTSO-E", - зазначив голова правління НЕК Володимир Кудрицький.

Згідно з повідомленням, після набуття законом чинності "Укренерго" подасть до Національної комісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг документи для сертифікації.

У НЕК наголосили, що під час підготовки законопроекту до другого читання в нього було додано норми, що дають змогу впроваджувати спільні аукціони з розподілу пропускної спроможності міждержавних перетинів між Україною та сусідніми ОСП зонами ENTSO-E, які значно спростять експорт/імпорт е/е до Європи.

"Буде забезпечено безперешкодний доступ усіх учасників ринку до пропускної спроможності міждержавних перетинів, мінімізовано кількість процедур, необхідних для забезпечення міждержавної торгівлі е/е, і прискорено їх проходження", - йдеться в прес-релізі.

Крім того, в "Укренерго" акцентували, що спільні аукціони дадуть змогу вирішити проблему стягування плати за послуги з передачі під час експорту е/е.

"Це надзвичайно важливо для забезпечення фінансової стабільності ОСП, оскільки наразі з цього питання триває низка судових спорів між ОСП та експортерами. Водночас спільні аукціони дадуть змогу "Укренерго" компенсувати витрати на послуги з передачі під час експорту через механізм ITC (Inter-Transmission System Operator Compensation), що діє в країнах ENTSO-E", - наголосили в компанії.

Зі свого боку глава енергокомітету Ради Андрій Герус у Telegram-каналі зазначив, що у зв'язку із закінченням опалювального сезону закон вводить обмеження/заборону імпорту електроенергії з Росії та Білорусі (регулятор отримав право до кінця року обмежувати пропускну спроможність, що розподіляється на місячних і річних аукціонах щодо перетинів з країнами - не членами Європейської Енергоспільноти - ІФ). Крім того, за словами Геруса, закон зобов'язує генкомпанії, що перебувають у комунальній власності, продавати е/е на конкурентних аукціонах.

Як повідомлялося, законопроект №3364-1-д щодо сертифікації оператора системи передачі "Укренерго" за моделлю ISO (Independent System Operator) у першому читанні ВР ухвалила в лютому поточного року.

Згідно з ним, ОСП зможе бути не лише власник системи передачі, як записано в чинному законі про ринок е/е, а й суб'єкт господарювання державної форми власності, якому передано права на її управління.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що основним його завданням є врегулювання питання сертифікації ОСП за моделлю ISO, що передбачає: ОСП користується майном, що забезпечує цілісність об'єднаної енергосистеми України та диспетчерське управління, при цьому таке майно залишається у власності держави.

НКРЕКП 7 жовтня 2019 року ухвалила попереднє рішення про сертифікацію "Укренерго" як незалежного ОСП, яке передбачало внесення змін до закону "Про ринок е/е" (у ч.3 ст. 32) для остаточної сертифікації компанії.

У лютому 2020 року рішення регулятора про попередню сертифікацію "Укренерго" не підтримав Секретаріат Енергетичного співтовариства, зазначивши, що компанія, яка подала заявку на сертифікацію, не відповідає вимогам у частині володіння активами. При цьому Секретаріат вказав на необхідність внесення до українського законодавства змін, які дали б змогу сертифікувати оператора за моделлю ISO.

"Укренерго" здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередачі, а також централізовану диспетчеризацію об'єднаної енергосистеми країни. НЕК перебуває в підпорядкуванні Міністерства фінансів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА