08:42 03.07.2021

НКРЕКП рекомендує утриматися в двосторонніх контрактах з купівлі-продажу е/е від орієнтиру на РДН

3 хв читати
НКРЕКП рекомендує утриматися в двосторонніх контрактах з купівлі-продажу е/е від орієнтиру на РДН

Національна комісія, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), рекомендувала учасникам ринку - як споживачам, так і виробникам електроенергії - не орієнтуватися на ринок "на добу вперед" (РДН) як індикатив ціни у двосторонніх угодах, а використовувати фіксовану ціну, за якою продається і купується ресурс.

Згідно з повідомленням регулятора на сайті в п'ятницю пізно ввечері, такі рекомендації він надав у відповідь на різке - майже на третину - зниження ціни на РДН у перші дні липня, що пояснив виведенням попиту з РДН на ринок двосторонніх договорів (РДД).

"Обсяг РДН 2 липня через зниження попиту зменшився на 32,293 тис. МВт-год або на 40% (до 47,94 тис. МВт-год з 80,2 тис. МВт-год на 1 липня - ІФ). Як наслідок, середньозважена ціна РДН знизилася на 29% - до 1034,5 грн/МВт-год (ціна на 1 липня - 1450,65 грн / МВт-год - ІФ). Одночасно спостерігається істотне зростання обсягу РДД", - йдеться в повідомленні НКРЕКП.

У свою чергу, різке зниження попиту регулятор пояснив зниженням закупівлі ресурсу на РДН окремими учасниками ринку, зазначивши, що це в першу чергу ТОВ "Д.Трейдинг" (група ДТЕК), яка, за даними регулятора, зменшила покупку на РДН на 74%, збільшивши при цьому обсяги її покупки на РДД "у пов'язаних осіб".

"Така надмірна влада окремих гравців на ринку електричної енергії несе загрозу його ефективному, конкурентному та стабільному функціонуванню", - зазначив регулятор, додавши, що найближчим часом відповідна інформація буде передана Антимонопольному комітету для проведення розслідування.

Зі свого боку, НКРЕКП заявила про намір всіляко сприяти внесенню змін до законодавства, які передбачають зобов'язання всіх учасників ринку, незалежно від форми власності, купувати і продавати е/е за двосторонніми договорами виключно на електронних аукціонах.

"Це в тому числі мінімізує можливість непрозорого продажу е/е власним трейдерам або пов'язаним особам", - резюмував регулятор.

Згідно з даними "Оператора ринку", середньозважена ціна е/е на РДН в ОЕС України на 3 липня знизилася до 665,42 грн/МВт-год, що майже на 36% нижче ціни на 2 липня і на 54% нижче ціни на 1 липня. Обсяг РДН порівняно з 2 липня знизився майже на 5 тис. МВт-год - до 43,2 тис. МВт-год.

Разом із тим, компанія D.Trading закликала НКРЕКП навести порядок на новому ринку електроенергії відповідно до європейських стандартів роботи, терміново усунути маніпуляції і спекуляції, які спотворюють, на її думку, реформу енергетики України.

"У зв’язку із новою хвилею спекуляцій на РСВ та падіння ціни із-за трейдерів-спекулянтів, D.Trading наполягає на необхідності прийняття Регулятором рішучих дій для боротьби із маніпуляціями на ринку електроенергії та забезпечення стабільності енергосистеми", - йдеться в повідомленні компанії на сайті в п'ятницю пізно ввечері.

При цьому в компанії наголосили, що вважають згубною для ринку бездіяльність НКРЕКП у вирішенні його проблем і створенні умов для маніпуляцій.

 

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Оприлюднено проєкт Національного плану з енергетики та клімату на період до 2030 р.

Модель оренди з правом викупу - оптимальна для вирішення питання доступності житла - мер Тростянця

Україна отримає від ЄІБ EUR560 млн для проєктів в енергетиці та відновленні житла

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА