19:25 09.09.2021

"ArcelorMittal Кривий Ріг" у 2021 році пройшов 242 перевірки, на підприємстві підозрюють держоргани в намірі перешкодити його стабільній роботі

4 хв читати
"ArcelorMittal Кривий Ріг" у 2021 році пройшов 242 перевірки, на підприємстві підозрюють держоргани в намірі перешкодити його стабільній роботі

Криворізький гірничо-металургійний комбінат ПАТ "ArcelorMittal Кривий Ріг" (АМКР, Дніпропетровська обл.) поточного року вже перевірили 242 рази, крім слідчих дій, які проводяться з різного роду кримінальних проваджень, повідомив заступник генерального директора з адміністративних питань АМКР Артем Філіп'єв в інтерв'ю корпоративній газеті "Металург".

"Перевірки - це невід'ємна частина нашої дійсності, вони необхідні, щоб тримати підприємство в тонусі, звертати нашу увагу на певні проблемні моменти, які ми, можливо, самі не помічаємо. Перевірки не заважають, коли проводяться відповідно до чинного законодавства і без попередньо встановленої мети досягти заздалегідь визначеного результату. Коли перевіряючий приходить на перевірки тільки для того, щоб формально зафіксувати своє перебування на підприємстві, а насправді акт у нього вже давно заготовлений і написаний, - такі перевірки дійсно заважають роботі компанії ", - пояснює Філіп'єв.

За його словами, коли чиновники високого рангу, виходячи на прес-конференції ще до завершення перевірок, оголошують санкції, знайдені порушення, при тому, що їх співробітники ще навіть не закінчили проводити перевірку, не побували на всіх об'єктах, - "це шокує". Він зазначив, що в цьому є проблема, і такі випадки не поодинокі.

У свою чергу, заступник гендиректора зазначив, що якби державна машина працювала як слід, то перевірки б не заважали, а навпаки - покращували роботу підприємства.

"Але сьогодні я, на жаль, не можу констатувати, що державний механізм працює як треба. І часто перевірки проводяться з метою перешкодити роботі компанії з якихось не завжди зрозумілих нам інтересів", - сказав Філіп'єв.

Відповідаючи на питання про ситуацію зі справою про екоцид, в якому СБУ раніше звинуватила підприємство, топ-менеджер повідомив, що розслідування триває.

"Я не буду коментувати слідчі дії, які здійснюються органами досудового розслідування. Але, на наш погляд, об'єктивне встановлення істини у цій справі призведе тільки до одного результату - закриття цієї справи через відсутність складу злочину", - спрогнозував заступник гендиректора.

Разом із тим він визнав, що проблеми з екологією є, і їх потрібно вирішувати, для чого компанія докладає значних зусиль. Однак ці проблеми накопичувалися не одне десятиліття, тому їх рішення вимагає часу. З іншого боку, відбулося значне скорочення викидів, зменшення відходів, констатує Філіп'єв.

"Підприємство за 15 років після приватизації пройшло величезний шлях. Багато зроблено, щоб поліпшити ситуацію в місті. Починаючи з того ж закриття двохванного сталеплавильного агрегату, інші заходи, які підприємство використовує, щоб скоротити викиди. Зараз ми посередині шляху, але у нас є чіткий план, він реалізується і буде надалі реалізовуватися. Є зобов'язання, встановлені українським законодавством, є такі, які компанія взяла на себе добровільно, зокрема, з досягнення карбононейтрального статусу. Ми рухаємося цим шляхом, і я впевнений, що зрештою ми досягнемо мети", - переконаний топ-менеджер.

Філіп'єв додав, що зараз є проблеми з будівництвом хвостосховища "Третя карта". За його словами, "Третя карта" - це хвостосховище, яке буде будуватися за найсучаснішими стандартами будівництва подібних об'єктів. І хвостосховище забезпечить стабільну роботу з видобутку руди на 20-30 років вперед.

Топ-менеджер констатував, що навколо даного об'єкта дуже багато спекуляцій, маніпуляцій, які штучно підігріваються людьми, які мають свої корисливі інтереси в рамках історії. За його словами, це єдина причина, з якої ця проблема виникає так гостро, тоді як насправді підприємство готове забезпечити максимально прозорий і екологічно безпечний спосіб як будівництва зазначеного хвостосховища, так і його подальшої експлуатації.

"Ми вважаємо, що наша позиція є абсолютно правомірною. Не хотілося б вступати в якісь юридичні диспути, конфлікти з будь-яким органом державної влади. Ми намагаємося виконувати їх вимоги, які знаходяться в межах чинного законодавства. Але там, де органи держвлади діють поза законом, ми будемо ці дії оскаржувати, доводити свою правоту в суді", - пояснив заступник гендиректора

За його словами, наразі у компанії є дозвіл на будівництво, на підставі якого вже тривають будівельні роботи на об'єкті. Паралельно АМКР проходить вже третю процедуру оцінки впливу на довкілля.

Раніше гендиректор АМКР Мауро Лонгобардо повідомляв, що затримка з видачею дозволу на будівництво нового хвостосховища пов'язана з бюрократичними процедурами, а не екологічними питаннями. За його словами, компанія розраховувала отримати від Міністерства охорони довкілля і природних ресурсів узгодження проекту будівництва хвостосховища "III карта" у серпні поточного року.

Як повідомлялося, СБУ порушила кримінальну справу щодо ПАТ "ArcelorMittal Кривий Ріг" за забруднення довкілля за ст.441 Кримінального кодексу України - "екоцид".

Раніше обраний президентом України Володимир Зеленський, колишній житель Кривого Рогу, розкритикував "ArcelorMittal Кривий Ріг" за невиконання в строки зобов'язання щодо поліпшення екологічної ситуації в регіоні і закликав надати адресну фінансову підтримку тим людям, які постраждали через шкідливі викиди в атмосферу.

У свою чергу керівники АМКР у різні періоди зазначали надмірну кількість перевірок підприємства, що заважає його стабільній роботі і відволікає безліч співробітників.

"ArcelorMittal Кривий Ріг" - найбільший виробник сталевого прокату в Україні. Спеціалізується на випуску довгомірного прокату, зокрема, арматури і катанки.

ArcelorMittal володіє в Україні найбільшим гірничо-металургійним комбінатом "ArcelorMittal Кривий Ріг" і низкою малих компаній, зокрема, ПАТ "ArcelorMittal Берислав".

Корпорація Mittal Steel придбала 93,02% акцій ВАТ "Криворіжсталь" на відкритому конкурсі 24 жовтня 2005 року за 24,2 млрд грн при стартовій ціні 10 млрд грн, після чого меткомбінат був перейменований у "Mittal Steel Кривий Ріг", пізніше - в "ArcelorMittal Кривий Ріг".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА