19:57 09.09.2021

ВСУ скасував рішення судів нижчих інстанцій про звільнення "ДТЕК Західенерго" від сплати тарифу на передачу під час експорту е/е

2 хв читати

Верховний Суд України своєю постановою від 8 вересня скасував рішення Окружного адміністративного суду Києва від 13 липня 2020 року і постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 21 жовтня 2020 року, якими було задоволено позовні вимоги АТ "ДТЕК Західенерго" щодо скасування плати за передачу електроенергії мережами НЕК "Укренерго" під час її експорту.

Як зазначено в постанові Верховного Суду, текст якої має агентство "Інтерфакс-Україна", ВСУ у такий спосіб задовольнив відповідні касаційні скарги Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), і ПрАТ "НЕК "Укренерго" на рішення двох судів нижчих інстанцій.

"Постанова суду касаційної інстанції набуває законної сили з дня її ухвалення і не може бути оскаржена", - повідомляється в документі.

Як повідомлялося, АТ "ДТЕК Західенерго" в лютому 2020 року звернулося до Окружного адміністративного суду Києва з вимогою скасувати відповідну постанову НКРЕКП від 7 лютого 2020 року №360 "Про затвердження змін до Кодексу системи передачі", якою було затверджено обов'язкову плату за передачу електроенергії під час її експорту.

Третіми особами, які не заявляли самостійних вимог на предмет спору, на боці АТ "ДТЕК Західенерго" виступили ТОВ "ДЕ Трейдинг", ТОВ "Д.Трейдінг", а також ПАТ "ДТЕК Павлоградвугілля".

"На обґрунтування позовних вимог АТ "ДТЕК Західенерго" зазначено, що в результаті ухвалення оскаржуваної постанови українським підприємствам - експортерам електричної енергії, зокрема йому, в ціну електричної енергії необхідно включати послуги з передачі в розмірі 155,4 грн/МВт-год і плату за послуги з диспетчерського управління в розмірі 10,23 грн/МВт-год", - уточнюється в постанові ВСУ.

Отже, згідно з постановою ВСУ, українські підприємства - експортери електроенергії зобов'язані оплачувати послуги НЕК "Укренерго" з передачі е/е і диспетчерського управління.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА