13:02 01.10.2021

Антикризовий штаб "Укрзалізниці" взявся за проблеми вантажоперевезень

2 хв читати
Антикризовий штаб "Укрзалізниці" взявся за проблеми вантажоперевезень

Антикризовий штаб АТ "Укрзалізниця" (УЗ) за підсумками другого засідання, у фокусі якого були вантажоперевезення та оновлення парку вагонів, напрацював низку пропозицій щодо усунення наявних проблем у цій сфері.

Як повідомило Міністерство інфраструктури на своїй сторінці у Facebook у п'ятницю, штаб під час засідань обговорив низку питань, зокрема оновлення парку вантажних вагонів, дискримінаційні тарифи на користування вантажними вагонами, санкційну політику щодо їх ввезення та використання на території України, а також ризики довгострокових договорів на використання вантажних вагонів УЗ.

"Десятки років недовиконання планів закупівель та ігнорування кризових явищ призвели до того, що зношеність рухомого складу в Україні наразі понад 90%. Виходячи з цих реалій, ми розпочинаємо масштабний процес оновлення парку вантажних вагонів. Найближчими роками плануємо побудувати й оновити понад 30 тис. піввагонів і близько 15 тис. зерновозів", - повідомив голова штабу, міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Він зазначив, що завдяки цьому держава отримає додаткові робочі місця і щонайменше 20 млрд грн надходжень до бюджету, середній вік вагонів зменшиться з 23 до 7 років. "Фактично йдеться про формування ринку, загальний обсяг якого становитиме понад 100 млрд грн", - уточнив міністр.

Як зазначається, за підсумками засідання учасники напрацювали такі пропозиції: дати старт впровадженню програми оновлення парку вантажних вагонів компанії; усунути дискримінаційні тарифи на перевезення вантажів для окремих компаній; переглянути укладені в 2021 році довгострокові договори на надання послуг з використання вагонів власності УЗ на предмет їхньої економічної обґрунтованості та ресурсної доцільності. Серед ухвалених рішень також - розробка і впровадження механізму ідентифікації вантажних вагонів різних власників з метою недопуску використання на території України вагонів, власником яких є підсанкційні особи.

Як повідомлялося, Кабмін схвалив створення антикризового штабу "Укрзалізниці" на початку вересня 2021 року. До нього, крім Кубракова, увійшли заступник міністра інфраструктури Василь Шкураков, в. о. голови правління АТ "Укрзалізниця" Олександр Камишін, заступник міністра економіки Крістіна Голубицька, заступник міністра фінансів Олександр Кава, представники правоохоронних органів, Антимонопольного комітету України, Європейської Бізнес Асоціації, Американської торговельної палати та інші.

Перше засідання було присвячене питанням закупівель.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА