19:13 15.05.2013

У Держкомтелерадіо України занепокоєні істотним зниженням попиту на друковану книгу

2 хв читати

Половина дорослих українців не читає книжок узагалі, і це є причиною поганого стану українського книговидання, заявляють у Державному комітеті з питань телебачення і радіомовлення України.

"Сьогодні ми змушені констатувати, що спостерігається зниження попиту на друковану книгу", - сказав голова Держкомтелерадіо Олександр Курдінович.

Під час парламентських слухань "Проблеми розвитку книговидання, книгорозповсюдження та перспективи підтримки книгочитання в Україні" він зазначив, що це пов'язано з поширенням Інтернету та електронних пристроїв для читання книг, у зв'язку з чим друкована книга не настільки популярна.

"Я наведу результати останніх соціологічних досліджень, проведених компанією Research&Branding Group навесні цього року серед дорослого населення в усіх областях України. Майже 51% опитаних заявили, що взагалі не читають книжок. Із тих, хто читає, 86% віддають перевагу традиційним паперовим книгам, 10% використовують гаджети для електронного читання, 2% користуються аудіокнигами", - сказав О.Курдінович.

Також, за його словами, згідно з дослідженням, 40% чоловіків і 39% жінок читають менше п’яти книжок на рік і лише 15,5% чоловіків і 8% жінок за поточний рік прочитали понад 40 книжок.

"Українці витрачають на купівлю книг у десятки разів менше, ніж громадяни інших країн", - сказав О.Курдінович.

Він наголосив, що активність відвідування громадянами бібліотек в Україні також пов'язана з розвитком Інтернету та використанням електронних книжок.

О.Курдінович повідомив, що на сьогодні в Україні близько 45 тис. бібліотек, але за останні чотири роки в них книги списувалися більше, ніж оновлювалися фонди, що спричинило скорочення на 13 млн книжок у бібліотеках.

Він також розповів про плани Держкомтелерадіо щодо видання книг. За його словами, у 2013 році заплановано видати книги загальним накладом 575 тис. примірників.

Голова Держкомтелерадіо наголосив, що державну видавничу політику необхідно щорічно аналізувати й коригувати і її стратегічні завдання, і тактику їх досягнення. Крім того, ця політика потребує належного фінансування.

"На нашу думку, щонайменше 300 млн грн уже в найближчі роки", - сказав О.Курдінович.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

"УЗ" стала об'єктом масових атак росіян: у Донецькій області загинуло троє залізничників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА