19:25 30.05.2013

Для виконання рішення ЄСПЛ суддя Волков має звернутися до Верховного Суду - юрист

3 хв читати

Для практичного виконання рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) стосовно відновлення на посаді судді Верховного Суду України Олександра Волкова заявник О.Волков має звернутися до Верховного Суду з проханням щодо перегляду постанови Вищого адміністративного суду (ВАСУ), згідно з якою було відмовлено в задоволенні його вимог.

Таку думку агентству "Інтерфакс-Україна" висловив юрист міжнародної юридичної фірми Integrites Олексій Комінарець.

Він, зокрема, зазначив, що рішення ЄСПЛ у справі "О.Волков проти України", яке 28 травня отримало статус остаточного та набуло чинності, "є свого роду революційним і безпрецедентним в історії суду".

"Раніше суд не вказував державі про необхідність застосування заходів індивідуального характеру. Переважно рішення ЄСПЛ проти України стосувалися виплати компенсацій за порушення основоположних прав людини, виконання яких здійснювалося в виконавчому порядку, відповідно до закону України "Про виконавче провадження", на підставі самого рішення як виконавчого листа", - сказав він.

Водночас у рішенні ЄСПЛ у справі О.Волкова "в пункті 207 зазначено, що суд сумнівається в перегляді справи в Україні відповідно до засад Конвенції в найближчому майбутньому", тому відновлення судді О.Волкова "здійснюється в особливому порядку" і регламентоване статтями 10-11 закону України "Про виконання рішень та застосування практики ЄСПЛ".

"Це дуже цікавий і прогресивний момент щодо застосування судом заходів індивідуального характеру. Але в такому статусі це рішення ЄСПЛ має в собі швидше політичний аспект. Для практичної реалізації цієї вимоги суду, відповідно до положень адміністративного процесуального законодавства, необхідним є звернення заявника Волкова до Верховного Суду України з проханням щодо перегляду постанови ВАСУ, згідно з якою було відмовлено в задоволенні його вимог", - сказав О.Комінарець.

Однак, зазначає юрист, "навіть у разі розгляду адміністративної справи Верховним Судом України та скасування відповідної постанови ВАСУ, за правилами Кодексу адміністративного судочинства України, Верховний Суд зможе лише визнати незаконною, але не скасувати постанову Верховної Ради України від 17 червня 2010 року про звільнення суддів у частині про звільнення О.Волкова з посади судді Верховного Суду України".

"Отже, розгляд питання про скасування цієї постанови Верховної Ради України за будь-яких обставин належить до повноважень саме парламенту і потребує політичної волі та свідомості народних депутатів", - сказав юрист.

Водночас він зазначив, що "це рішення ЄСПЛ є знаковим ще і тим, що порушує питання функціонування суддівської системи в цілому".

"У рішенні зазначено, що справа Волкова виявила серйозні проблеми в неналежній організації системи суддівської відповідальності та незабезпеченні відокремлення судової влади від інших гілок (розподіл повноважень), що потребує проведення глобальних реформ", - сказав юрист.

Крім того, за словами О.Комінарця, "ЄСПЛ виявив і визнав незаконним те, що не визнавали українські суди: незаконність голосування з використанням чужих карток народних депутатів", що може створити "прецедент для перегляду законодавчих актів та інших рішень парламенту, ухвалених у такому порядку".

Як повідомлялося, 27 травня ЄСПЛ відхилив апеляцію України на рішення суду у справі О.Волкова. Таким чином, Україна зобов'язана виконати рішення суду, ухвалене 9 січня цього року, яким було постановлено відновити О.Волкова на посаді. Як повідомили в ЄСПЛ, суд також постановив виплатити О.Волкову EUR6 тис. як компенсацію моральної шкоди, а також EUR12 тис. у рахунок судових витрат.

Урядовий уповноважений у справах ЄСПЛ Назар Кульчицький повідомив, що Україна відпрацьовує механізми якнайшвидшого виконання рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) щодо відновлення на посаді судді Верховного Суду України Олександра Волкова, зазначивши, що "питання відновлення на посаді О.Волкова перебуває в компетенції Верховної Ради України, проте проблема полягає в тому, що штат Верховного Суду повністю укомплектований".

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА