13:30 01.08.2013

Уряд вирішив відкласти на три місяці набуття чинності новими правилами оцінки майна - Лукаш

3 хв читати
Уряд вирішив відкласти на три місяці набуття чинності новими правилами оцінки майна - Лукаш

Кабінет Міністрів України на засіданні в четвер ухвалив рішення про відкладення на три місяці набуття чинності новими правилами оцінки майна, заявила міністр юстиції Олена Лукаш.

"Уряд ухвалив рішення про відстрочення набуття чинності нових правил оцінки майна на три місяці. Крім того, уряд дозволив тим громадянам, які вже виконали оцінку і які вже мають відповідні звіти, використати їх протягом того терміну, на який вони робилися", - сказала О.Лукаш в інтерв'ю журналістам після засідання уряду в четвер.

"Отже, ми сподіватимемося, що прем'єр-міністр невідкладно підпише відповідну постанову, й уже в найближчі години і громадяни України, і нотаріуси, і оцінювачі зможуть повною мірою реалізовувати свої конституційні права на розпорядження власністю", - додала міністр.

О.Лукаш також повідомила, що уряд урахував пояснення Фонду держмайна, що за три місяці відстрочки кількість і рівень оцінювачів в Україні значно збільшаться.

Як повідомлялося з посиланням на Фонд держмайна, новий порядок оцінки нерухомості для цілей оподаткування, який набуває чинності з 1 серпня, зумовить здешевлення цих послуг у 1,5 разу, а також значно скоротить терміни підготовки звіту про оцінку. Послуга надаватиметься в термін від одного до трьох днів, що в кілька разів швидше, ніж сьогодні.

Відомство додає, що кількість суб'єктів оціночної діяльності, яких буде внесено до Державного реєстру оцінювачів і суб'єктів оціночної діяльності, до вересня збільшиться у 2,2-2,5 разу і становитиме близько 350-400 суб'єктів.

Наразі, за даними ФДМ, до держреєстру внесено 161 оцінювача. Іспити на керівника суб'єкта оціночної діяльності склали 285 керівників, а базовий курс навчання пройшли й успішно склали кваліфікаційний іспит 469 особи.

При цьому фонд відзначає зростання кількості охочих пройти базовий курс навчання з оцінки до понад 500 осіб.

ФДМ також повідомляє, що станом на 31 липня цього року він уклав договори з вісьмома навчальними закладами про співробітництво з професійної підготовки оцінювачів, зокрема й за спеціалізацією "Оцінка для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов'язкових платежів, які стягуються відповідно до законодавства".

Крім того, фонд зареєстрував 95 суб'єктів оціночної діяльності, які мають право здійснювати оцінку для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов'язкових платежів, які стягуються відповідно до законодавства, та забезпечив внесення цієї інформації до Держреєстру.

ФДМ також наголошує, що єдина база звітів про оцінку повністю технічно готова, й усі нотаріуси мають право доступу до неї.

Кабінет Міністрів постановою №231 від 4 березня 2013 року затвердив порядок сертифікації суб'єктів оціночної діяльності та здійснення оцінки з метою оподаткування та нарахування інших обов'язкових платежів.

Згідно з документом, зокрема, з моменту набуття чинності зазначеного документа визнано такими, що втратили чинність, довідки Держреєстру суб'єктів оціночної діяльності на право провадження оціночної діяльності з метою оподаткування щодо об'єктів нерухомості, видані Фондом держмайна (ФДМ) України суб'єктам такої діяльності відповідно до тимчасового порядку. Отже, з 1 серпня при нарахуванні платежів дійсні лише звіти про оцінку майна, надані оцінювачами, які отримали сертифікат на оцінку з метою оподаткування.

У зв'язку з цим уряд також зобов'язав ФДМ розробити правила організації системи зовнішнього забезпечення якості, визначити спеціалізації та порядок ведення Держреєстру оцінювачів і суб'єктів оціночної діяльності та звітів і привести всі нормативні акти щодо ринку оціночних послуг в Україні у відповідність до законодавства.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику

Глава МЗС Кулеба задекларував 3,3 млн грн доходів за 2023 рік

Окупанти вранці завдали ракетного удару по Одесі - Кіпер

У Запорізькій області дрони вдарили по транспортній інфраструктурі, є постраждалі

Ювенальні прокурори: 537 дітей загинули в Україні в результаті збройної агресії РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА