14:33 03.08.2013

Кабміну доручено удосконалити законодавство про утилізацію транспортних засобів - Акімова

3 хв читати

Президент України Віктор Янукович доручив уряду розробити законопроект про внесення змін до Податкового кодексу та інших законодавчих актів із метою удосконалення законодавства про утилізацію транспортних засобів.

"Цей законопроект має передбачати скасування коефіцієнтів, які застосовуються до ставок екологічного податку за утилізацію транспортних засобів та визначення спрямування коштів, які надходитимуть від сплати такого податку для розвитку мережі пунктів прийому та розбирання непридатних транспортних засобів", - розповіла агентству "Інтерфакс-Україна" в суботу перший заступник глави Адміністрації президента України Ірина Акімова.

За її словами, президент також доручив Кабінету Міністрів вжити заходів щодо перегляду положень законодавчих актів із питань утилізації транспортних засобів, які не узгоджуються із зобов'язаннями України, взятими при вступі до СОТ.

Уряд має також розробити заходи щодо захисту правових і економічних інтересів власників непридатних транспортних засобів, зокрема, передбачивши можливість отримання ними компенсації за передані на утилізацію транспортні засоби, а також усунути перешкоди для допуску суб'єктів господарювання до здійснення операцій з утилізації транспортних засобів.

"Негайне виконання урядом цих завдань дасть змогу поліпшити стан навколишнього природного середовища, а також забезпечить дотримання Україною взятих на себе міжнародних зобов'язань", - зазначила І.Акімова.

Як повідомлялося, В.Янукович підписав закони "Про внесення змін до Податкового кодексу України про сплату екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації ТЗ" і "Про утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів".

Верховна Рада 4 липня ухвалила закони про утилізаційний податок, величина якого для конкретного транспортного засобу (ТЗ) розраховується з урахуванням базових ставок та коригувальних коефіцієнтів, прив'язаних до об'єму двигуна та залежно від того, новий ТЗ чи уживаний.

Базова ставка податку для легкових автомобілів - 5,5 тис. грн, на інші ТЗ (автобуси, вантажні, вантажопасажирські автомобілі або спецавтомобілі) вона становить 11 тис. грн. При цьому вітчизняні виробники звільняються від його сплати під гарантії створення утилізаційних потужностей.

Від сплати податку звільнено кузови для промислового складання автомобілів.

Закон набуває чинності 1 вересня 2013 року.

З критикою цієї ініціативи України виступив Європейський Союз, який висловив сподівання, що Україна зробить усе можливе для того, щоб цей закон не набув чинності.

"Якщо Україна введе утилізаційний збір, це рішення матиме дуже серйозний вплив на наші двосторонні економічні відносини", - зазначило представництво ЄС.

Українські автоімпортери виступили з критикою ухвалених законів, зокрема, з огляду на низку недоліків та відсутність чітких критеріїв визнання транспортних засобів такими, що підлягають зняттю з експлуатації та передачі на утилізацію.

Глава Держкомпідприємництва Михайло Бродський також виступив проти утилізаційного податку в ухваленій законом редакції, зазначивши, що визначальним параметром для оподаткування має бути маса автомобіля.

На думку ж українських автовиробників, що висловили готовність створювати утилізаційні центри, обов'язкова утилізація застарілих ТЗ створить передумови для нарощування обсягів виробництва на вітчизняних автозаводах, що приведе до зростання кількості працівників у галузі та відрахувань до бюджетів і соцфондів.

Водночас Україна у зв'язку з падінням обсягів автовиробництва приєдналася до консультацій, ініційованих ЄС у рамках СОТ, із питання введення та дії утилізаційного збору на авто в Росії (введений із вересня 2012 року - ІФ), а також до запиту Японії на проведення таких консультацій.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

Нідерланди виділяють понад EUR200 млн на ППО та артилерійські боєприпаси для України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА