13:48 30.08.2013

Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв українцi зможуть шляхом передання прав вимоги - юрист

2 хв читати

Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов.

"Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi-продажу на суму понад 150 тис. грн. При цьому покупець може поступитися продавцю своїми правами на борг. У результатi покупець купує товар, а продавець отримує готiвку частково вiд покупця i частково вiд боржника покупця", - сказав вiн агентству "Iнтерфакс-Україна".

Крiм того, юрист розповiв про iншi можливостi обiйти обмеження готiвкових розрахункiв. Зокрема, громадяни, якi хочуть придбати автомобiль, об'єкт нерухомостi, iнший товар або послугу на суму понад 150 тис. грн i розрахуватися при цьому готiвкою, можуть здiйснити розстрочку платежу щоденними траншами не бiльше нiж 150 тис. грн. Однак при такому методi розрахунку збiльшується ризик грабежу.

Здiйснити готiвковий платiж на суму понад 150 тис. грн також можна, передаючи суму частинами кiльком контрагентам протягом одного дня. Так, якщо покупець бажає придбати автомобiль вартiстю 300 тис. грн, що перебуває у спiльнiй власностi, скажiмо, чоловiка та дружини, вiн може вручити обом власникам по 150 тис. грн.

Є.Штокалов наголосив, що в законодавствi iснує багато лазiвок для обходу норм НБУ, "але всi їх може здiйснювати дуже вузьке коло осiб, наближених до органiв державної влади".

Як повiдомлялося, згiдно з постановою правлiння НБУ №210 вiд 6 червня 2013 року про встановлення граничної суми розрахункiв готiвкою з 1 вересня, всi покупки понад 150 тис. грн потрiбно буде оплачувати за безготiвковим розрахунком.

Документ вводить лiмiт у розмiрi 150 тис. грн на розрахунки готiвкою за договорами, що їх укладають фiзичнi особи, й пiдлягає нотарiальному засвiдченню. Якщо сума договору перевищує обмеження, розрахунки треба здiйснювати в безготiвковiй формi. Iншими словами, тепер усi покупцi товарiв або об'єктiв, цiна яких перевищує 150 тис. грн, повиннi будуть розраховуватися з продавцем за безготiвковим розрахунком, iнакше нотарiус не зареєструє договору купiвлi-продажу.

Здiйснити безготiвковий розрахунок за товар або послугу можна буде в кiлька способiв, зокрема, переказавши необхiдну суму зi свого рахунка на рахунок продавця, внiсши цю суму готiвкою на рахунок продавця через касу банку або перерахувавши грошi на депозит нотарiуса, який переказує їх продавцевi.

При цьому покупець i продавець зазнають додаткових витрат, серед яких може бути оплата за вiдкриття рахунку в банку й оплата комiсiї за банкiвський переказ. За попередньою оцiнкою, це збiльшить загальну суму угоди в середньому на 1,5-3%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА