17:09 19.09.2013

Необхідно законодавчо зобов'язати оприлюднювати тексти закупівельних контрактів на офіційному порталі про держзакупівлі - думка

2 хв читати

Законодавство про державні закупівлі має передбачати обов'язкове оприлюднення текстів закупівельних контрактів на офіційному веб-порталі про державні закупівлі, вважає директор Центру політичних досліджень і аналітики Віктор Таран.

"Якщо ми говоритимемо про зміни до закону про здійснення державних закупівель, то ми пропонували б зобов'язати замовників оприлюднити субпідрядників, які отримують понад 25% загальної вартості закупівлі, запровадити обов'язкове оприлюднення текстів закупівельних контрактів на офіційному веб-порталі щодо державних закупівель, запровадити обов'язкову перевірку замовником наявності зв'язків між учасниками торгів", - сказав він на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в четвер.

Експерт також вважає за необхідне "запровадження заборони на участь у державних торгах осіб, які пов'язані з представниками замовника, запровадження реєстру недобросовісних постачальників (ті фірми, які між собою домовлялися)".

В.Таран вважає, що найбільш серйозні порушення під час проведення тендерів фіксуються у сфері забезпечення харчуванням у дитячих навчальних закладах, а також у сфері охорони здоров'я, зокрема під час закупівлі вакцин.

Водночас він наголосив: "Немає чемпіонів за галузями, усе йде рівномірно, крадуть скрізь".

Як розповів В.Таран, на місцевому рівні під час проведення держзакупівель існують стандартні схеми: лобіювання чиновниками (депутатами місцевих рад) власного бізнесу, змова сторін ("одна або декілька фірм домовляються, з певною ціною виходить декілька учасників, інших просто не допускають, вони домовляються, ціна, як правило, завищена"), а також схема, за якої фірма виходить на торги, виграє тендер, а потім набирає субпідрядників.

Водночас він зазначив, що за три роки моніторингу ситуації з держзакупівлями, який проводить Центр політичних студій та аналітики, експерти дослідили торги на суму майже 1 млрд грн і виявили численні порушення.

"Лише п’ятьох чиновників було звільнено, а всі кримінальні провадження, які відкривали, певним чином затухають", - сказав експерт.

У свою чергу народний депутат (фракція "Батьківщина") Андрій Пишний заявив: "Усупереч величезній кількості законодавчих актів, які мали б регулювати систему державних закупівель, усупереч цій величезній законодавчій базі, у нас є на сьогодні ось це (факти порушень під час держзакупівель - ІФ)".

Він скаржиться на те, що велика частина інформації стосовно системи державних закупівель є непрозорою.

"У віснику публікується лише попередня заявка, результати тендера - ні. Добитися від фінансової інспекції конкретного результату? Ми отримуємо відповіді про те, що, виявляється, фінансова інспекція не має відповідного підзаконного акта щодо порядку здійснення органами державного фінансового контролю перевірки цієї закупівлі", - сказав А.Пишний.

Він упевнений, що ухвалення закону про відкритість використання публічних коштів (№2012а) дасть змогу уникнути частини корупційних угод під час проведення тендерів.

"Це - законопроект, який реально спрямований на подолання та скорочення обсягів корупційних угод у сфері державних закупівель", - додав депутат.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

Не лише Нідерланди готові просто зараз купити батарею Patriot для України - Кулеба

Столтенберг: У НАТО вже зібрали інформацію про наявні засоби ППО, зокрема Patriot, працюючи із союзниками над тим, щоб передислокувати ці системи в Україну

Швейцарія виділить 5 млрд франків на відновлення України

Рютте: Європейські країни, які мають Patriot, розглянуть власну потребу в цих системах із метою передачі їх Україні

Юрфірма "Ілляшев та Партнери" ініціювала антидемпінгове розслідування щодо імпорту в Україну сірників з Індії та Пакистану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА