16:21 27.11.2013

Україна підписала УРП з Eni і EDF з розробки Чорноморського шельфу

4 хв читати

Україна підписала угоду про розподіл продукції (УРП) з компаніями Eni (Італія), Electricite de France (EDF, Франція), ДАТ "Чорноморнафтогаз" і ТОВ "Води України" у рамках розробки вуглеводневих площ Субботіна, Абіха, Маячна і Кавказька на шельфі Чорного моря.

Як повідомила прес-служба президента України в середу, УРП було підписано у присутності глави держави Віктора Януковича.

Угоду з боку України підписав міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький, з боку Eni - виконавчий віце-президент компанії в країнах Південно-Східної Європи Джузеппе Танноя, з боку EDF - директор з питань стратегічного партнерства у РФ, країнах СНД і Північної Європи П'єр де фірма де П'єрі.

Згідно з повідомленням Eni, її частка в проекті, в якому вона виступає оператором, становить 50%, EDF - 5%, "Вод України" - 35%, "Чорноморнафтогазу" - 10%.

Угоду укладено строком на 50 років з можливістю її пролонгації за рішенням сторін. Вищезазначені площі розташовані на мілководних ділянках шельфу Чорного моря: Маячная - 30 м, Абіха - 50 м, Кавказька - 60-70 м, Субботіна - 76 м.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів згідно з постановою № 916 -р від 25 листопада 2013 р. погодив проект УРП з компаніями Eni, Electricite de France, ДАТ "Чорноморнафтогаз" і ТОВ "Води України" у рамках розробки вуглеводневих площ Субботіна, Абіха, Маячна і Кавказька на шельфі чорного моря.

За словами глави Міненерговугілля України Е.Ставицького, загальна площа за ліцензійними ділянкам становитиме близько 2 тис. кв. км, товща води - близько 100 м. Інвестиції в проект очікуються в розмірі $4 млрд, видобуток нафти і газу за базовим сценарієм очікується на рівні 2 млн тонн умовного палива на рік, за оптимістичним - 3 млн тонн.

У першому пошуковому періоді компанії Eni і EDF вкладуть мінімум $350 млн, буде проведено 3D-сейсміку, пробурено чотири свердловини.

Частка зарубіжних інвесторів в видобутої продукції становить 75%, України - 25%. Крім того, проект УРП передбачає додатковий збір у вигляді $2,2 за 1 барель видобутої нафти або конденсату.

Раніше передбачалося, що Субботінську нафтогазову площу спільно розроблятимуть державна НАК "Надра України" і "ЛУКОЙЛ Оверсіз" (оператор міжнародних upstream проектів НК "ЛУКОЙЛ"), підписавши 21 лютого 2012 року відповідний меморандум про співпрацю.

Голова правління "Чорноморнафтогазу" Валерій Ясюк у 2011 році оцінював вартість облаштування першої черги площі Субботіна в 1,2 млрд грн. Запаси цієї площі за категорією С2 на тому ж році оцінювали в 1,554 млн нафти і 1,362 млрд куб. м газу.

Згідно з довідковими матеріалами НАК "Нафтогаз України", на початок 2013 року терміни реалізації розробки Субботінського нафтового родовища - 2005-2062 рр.., Загальна вартість проекту становить $1 млрд 647,4 млн, при цьому вже освоєно $70,9 млн.

Очікуваний результат за період 2013-2062 рр..: видобуток нафти - 6,4 млн тонн; PV($ $463,3 млн), термін окупності - 21 рік.

Власником 15-річної (до серпня 2019 р.) ліцензії на геологічне вивчення з подальшим видобутком вуглеводнів на структурі Суботіна є ДАТ "Чорноморнафтогаз".

Власником 20-річної (до грудня 2032 р. ) ліцензії на геологічне вивчення з подальшим видобутком вуглеводнів на газовій площі Абіха є "Води України".

ТОВ "Води України" зі статутним капіталом 16,5 тис. грн створено в 2002 році. Станом на кінець 2012 року НАК "Надра України" володіла 80-відсотковою часткою в товаристві, ще 20% належало "Західукргеологія", що є дочірнім підприємством НАК. При цьому власником 100-відсоткової частки в "Західукргеологія" зі статутним капіталом 38,863 млн грн станом на кінець 2012 року були "Надра України".

Україна оголосила курс на диверсифікацію енергопостачань і збільшення власного газовидобутку. Базовий сценарій проекту оновленої Енергетичної стратегії України на період до 2030 року передбачає зростання річного внутрішнього видобутку газу до цього року з видобутих 20 млрд куб. м до 44,4 млрд куб. м і скорочення його імпорту до 5 млрд куб. м.

Зростання видобутку газу передбачається за рахунок освоєння глибоководної частини шельфу Чорного моря, запаси якого оцінено від 4 трлн до 13 трлн куб. м, а також нетрадиційного газу у вигляді сланцевого, газу щільних шарів і вугільного метану.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укрзалізниця" продовжила маршрут Dnipro City Express до міста Синельникового

Сирський про потребу в "мобілізації 500 тис.": Після аудиту це число суттєво зменшено

Приїждже російське населення повинне буде виїхати з Криму й інших окупованих територій - Ташева

У суботу в Україні буде сухо, лише на сході вночі невеликий дощ, удень 16-21° тепла

Із 1 квітня вартість транспортної картки в Києві зросте до 75 грн

2,1 тис. закладів культури залишаються на тимчасово окупованих територіях із 2022 року

Під час атаки РФ на об'єкти "Нафтогазу" обійшлося без постраждалих і серйозних пошкоджень - Чернишов

Арка дружби народів у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу - УІНП

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

Україна підписала зі США угоду про відтермінування виплат за держборгом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА