15:28 18.01.2014

Із 1 травня мобільний зв'язок в Україні стане контрактним

2 хв читати
Із 1 травня мобільний зв'язок в Україні стане контрактним

Підписаний президентом України Віктором Януковичем закон №721-VІІ (так званий закон Колесніченка-Олійника), який передбачає надання абонентам SIM-карт на підставі договору, який містить паспортні дані абонента, набуде чинності 1 травня 2014 року.

Цей закон передбачає доповнення до ст. 63 закону "Про телекомунікації": "Надання телекомунікаційних послуг із використанням ідентифікаційних телекомунікаційних карток здійснюється на підставі підписаного між оператором телекомунікацій і споживачем телекомунікаційних послуг договору в порядку, передбаченому законом".

Водночас, як повідомляє видання "Сегодня", в компаніях мобільного зв'язку заявляють, що близько 90% абонентів у країні користуються безіменними картками, що працюють за принципом: можеш телефонувати, доки на рахунку є гроші. З набуттям чинності цього закону кожна людина, що купує нову SIM-карту, буде зобов'язана укласти з оператором договір. Провайдери кажуть, що це створить незручності не тільки їм, а й користувачам, особливо тим, хто проживає в глибинці: дрібні торговці та пошта, що поширюють SIM-карти зараз, відмовляться цим займатися - занадто клопітно.

Законопроект про внесення змін до закону України "Про судоустрій і статус суддів" і процесуальні закони щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян" авторства народних депутатів фракції Партії регіонів Володимира Олійника та Вадима Колесніченка було ухвалено в парламенті 16 січня, президент підписав його 17 січня.

Як повідомлялося, Верховна Рада 16 січня ухвалила держбюджет України на 2014 рік, а також низку законів без обговорення. Більшість документів ухвалювали без обговорення, шляхом підняття рук. Тексти деяких законів стали доступними лише після того, як депутати за них проголосували.

У фракції Партії регіонів заявили про те, що опозиція перешкоджала нормальному голосуванню, зокрема депутати опозиційних фракцій забирали картки для голосування у колег із парламенту. Опозиція заявила, що закони ухвалено з порушеннями регламенту Верховної Ради, а їхню суть охарактеризувала як "державний переворот".

Серед ухвалених парламентом законів - так званий закон Олійника-Колесніченка, яким, зокрема, визначено порядок реєстрації та функціонування громадських організацій - "іноземних агентів"; запроваджено кримінальну відповідальність за наклеп і екстремістську діяльність, а також за втручання в роботу інформаційних ресурсів органів держвлади; посилено кримінальну відповідальність за масові заворушення, блокування та захоплення будівель тощо.

Ухвалення цих законів викликало негативну реакцію західних політиків та офіційних осіб, а також міжнародних правозахисних організацій.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА