13:40 07.02.2014

Автомайданівці звернуться до ЄСПЛ у зв'язку з порушенням їхніх прав на мирні зібрання та справедливий суд

2 хв читати

Українська Гельсінська спілка з прав людини допоможе позбавленим водійських прав учасникам Автомайдану підготувати звернення до Європейського суду з прав людини.

На прес-конференції в п'ятницю в Києві адвокат, координатор групи юристів, які надають допомогу учасникам Автомайдану, Роман Маселко оприлюднив низку фото -і відеоматеріалів складання співробітниками ДАІ рапортів на учасників автопробігу 29 грудня 2013 року.

Зокрема, в документах вказується невідповідність підпису і почерку одного і того ж співробітника Державтоінспекції, що складав рапорт, одночасне складання одним інспектором кількох рапортів в різних місцях, невідповідність даним комплексу відеоконтролю "Рубіж" фактичним обставинам, одномоментна зупинка десятка автомобілів одним інспектором, зосередження 25-ти співробітників ДАІ в одному проміжку часу на вулиці Богатирській.

На переконання Р.Маселка, в 100% випадків вимоги зупинки автомобіля інспектором не було, майже в усіх випадках під час нібито зупинки водіїв їх фізично не було в зазначеному місці. "Майже в усіх водіїв є докази, що спростовують факти зупинки автомобілів... Висловлюю припущення, що всі 100% рапортів сфальсифіковані, досить брутально і халатно. Усі впевнені у безкарності. Прокуратура не бачить порушень... Це вже чітка ознака переслідувань за мирні акції", - зазначив юрист.

За його словами, є 48 судових рішень про позбавлення водійських прав учасників Автомайдану. Водночас, як наголосив Р.Маселко, за такі правопорушення до початку масових акцій у столиці суди ухвалювали рішення про стягнення штрафів з порушників, а не позбавлення прав.

Також він розповів, що серед так званих порушників дорожнього руху є ті водії, що просто проїжджали на своїх автомобілях повз, вони не є учасниками акцій Євромайдану або ж взагалі не перебували в Києві. Крім того, за словами юриста, до числа порушників ПДР увійшли і ті, автомобілі яких перебували на стоянці або в гаражі.

"Є всі підстави стверджувати, що всіх учасників Автомайдану переслідують саме за участь в акціях. Наша організація надасть допомогу всім... Ми маємо намір подавати скарги до Європейського суду з прав людини після проходження всіх судових інстанцій в Україні. Просимо всіх потерпілих звертатися до нас", - сказав у свою чергу директор зі стратегічних справах Української Гельсінської спілки з прав людини Михайло Тарахкало.

Агентству "Інтерфакс-Україна" він уточнив, що формат подання скарг наразі ще не визначений – чи це буде спільне звернення від усіх учасників Автомайдану, або до ЄСПЛ відправлятимуться окремі документи за кожним випадком. М.Тарахкало пояснив, що в скаргах йтиметься про порушення права на мирні зібрання, а також права на справедливий суд.

За його словами, скарги будуть подані, ймовірно, вже в березні, після того, як апеляційний суд ухвалить рішення за скаргами на рішення судів перших інстанцій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Громадяни Словаччини зібрали майже EUR2 млн на закупівлю снарядів для України методом краудфандингу - ЗМІ

Унаслідок артилерійського обстрілу в Куцурубській громаді загинула жінка, поранені чоловік і підліток

Росія вбила українських дітей у Дніпрі, ми могли запобігти цьому, але не змогли - глава МЗС Естонії

РФ атакувала Одещину ракетами, пошкоджено припортову інфраструктуру, постраждала людина - Кіпер

Блінкен вважає лише питанням часу використання заморожених активів РФ для України

Діти не повинні гинути від авіаударів у сучасній Європі, ми маємо захистити їх надійним повітряним щитом - Кулеба

В ООН відреагували на ракетний удар РФ по Дніпру: Ці атаки є прикладом зневаги до людського життя і заслуговують на осуд

У Львові викрили лікарку, яка за гроші встановлювала інвалідність військовозобов'язаним - ДБР

Жителя Миколаївщини, який шпигував для ворога за Силами оборони, засуджено до 15 років в'язниці

Україна та Ізраїль на одному боці проти партнерства Росії та Ірану - Єрмак

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА