09:11 06.03.2014

ЄС заморозив рахунки Януковича, Захарченка, Пшонки й Азарова - загалом 18 громадян України

2 хв читати
ЄС заморозив рахунки Януковича, Захарченка, Пшонки й Азарова - загалом 18 громадян України

В офіційному виданні Євросоюзу Eur-Lex опубліковано постанову про замороження активів 18 громадян України, підозрюваних у незаконному привласненні державних коштів і причетності до порушень прав людини в Україні.

У постанові Ради ЄС №208/2014 від 5 березня 2014 року зазначається, що 5 березня було ухвалено рішення Ради ЄС 2014/119/CFSP, яке "передбачає замороження коштів та економічних ресурсів окремих осіб, визначених відповідальними за незаконне привласнення українських державних коштів, і осіб, відповідальних за порушення прав людини в Україні, фізичних і юридичних осіб, пов'язаних із ними організацій і органів з метою консолідації та підтримки верховенства права й поваги до прав людини в Україні".

При цьому перелік осіб, до яких застосовано санкції, наводиться в додатку. Серед них - Віктор Янукович і його сини Олександр і Віктор, екс-глава МВС України Віталій Захарченко, екс-генпрокурор Віктор Пшонка та його син, нардеп від Партії регіонів Артем Пшонка, екс-керівники СБУ Олександр Якименко та Ігор Калінін, екс-заступник голови Адміністрації президента Андрій Портнов, екс-міністр юстиції Олена Лукаш, екс-голова Адміністрації президента Андрій Клюєв і його брат, нардеп Сергій Клюев, екс-заступник голови МВС Віктор Ратушняк, екс-прем'єр Микола Азаров і його син, нардеп від Партії регіонів Олексій Азаров, український бізнесмен Сергій Курченко, екс-міністр освіти Дмитро Табачник і екс-міністр охорони здоров'я Раїса Богатирьова.

У постанові зазначається, що до цього списку можуть вноситися зміни за наявності відповідних обґрунтувань.

Постанову "стосовно обмежувальних заходів, спрямованих проти певних осіб, організацій і органів у зв'язку з ситуацією в Україні" було опубліковано в ніч на четвер, вона набула чинності з моменту публікації. Чинна впродовж одного року - до 6 березня 2015 року.

У постанові уточнюється, що "всі засоби й економічні ресурси, що належать або контрольовані" будь-якою особою, зазначеною в додатку, "мають бути заморожені". Крім того, цим особам "не повинні бути доступні прямо або непрямо ніякі кошти або економічні ресурси". Водночас заморожені фонди й ресурси можуть використовуватися для обмеженого переліку цілей, а також бути розморожені в низці випадків.

Як повідомлялося, раніше британський міністр фінансів Джордж Осборн повідомив про застосування економічних санкцій на території ЄС до 18 громадян України, підозрюваних у корупції, не уточнивши їхніх прізвищ. До цього Рада ЄС у середу схвалила санкції стосовно 18 осіб, спрямовані на замороження та відшкодування незаконно присвоєних коштів української держави.

Кількома годинами раніше глава МЗС Латвії Едгарс Рінкевічс прийняв рішення про заборону на в'їзд до Латвії 18 колишнім високопоставленим українським чиновникам на невизначений термін, список яких повторює список ЄС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

Лише 26% наданих інформаційних повідомлень про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

По інфраструктурному об'єкту Сум завдано удару КАБ, наслідки атаки уточнюють - ОВА

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА