16:27 14.03.2014

Інтереси етнічних українців у Росії ігноруються - громадський діяч

2 хв читати

Оголосивши про захист інтересів росіян в Україні, Росія відкрито порушує права етнічних українців - громадян РФ, заявив голова Української всесвітньої координаційної ради (УВКР) Михайло Ратушний.

"З одного боку ми бачимо спекуляції на становищі росіян в Україні, а в цей час цинічно ігноруються інтереси однієї з найбільших етнічних громад Російської Федерації", - сказав М.Ратушний на прес-конференції у п'ятницю.

За його інформацією, згідно з останнім переписом населення, в РФ налічується 1,8 млн українців, з них 1,1 млн підтвердили, що українська мова є рідною. А з урахуванням трудових мігрантів, які тимчасово перебувають на території РФ, кількість українців сягає 4 млн осіб.

При цьому в Росії немає жодної української школи, яка фінансувалася б із держбюджету країни, на відміну від України, де шкіл із навчанням російською мовою 1 тис. 256, у них навчаються близько 700 тис. учнів.

М.Ратушний наголосив, що критична ситуація і з україномовними ЗМІ. Крім того, немає жодної всеросійської організації, яка захищала б інтереси співвітчизників, - "Об'єднання українців Росії" було закрито, а нову організацію "Український конгрес Росії" Мін’юст не реєструє, оскільки, як говорять неофіційно, "ви не підтримуєте політики держави".

М.Ратушний упевнений, що таке ставлення великою мірою зумовлене позицією президента Володимира Путіна, "який не вважає українців окремим народом".

Голова УВКР повідомив, що активісти, які знайшли в собі мужність засудити нинішню агресивну політику Росії до України, зазначають морально-психологічного тиску.

Як приклад М.Ратушний назвав тиск на прихід УПЦ КП у Ногінську (Московська область), а також на члена Української національно-культурної автономії Єкатеринбурга, викладача Уральського університету Стефана Паняка, якого за його публікацію в ЗМІ про ситуацію в Україні намагаються звільнити з роботи.

"За це написали на мене колективного листа з вимогою звільнити з роботи", - процитував М.Ратушний лист від С.Паняка.

"У таких умовах бути українцем у Росії дуже непросто", - вважає голова УВКР.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли Моначинівку Харківської області, загинула мирна мешканка

Рада провалила голосування щодо трьох постанов, зокрема про права військовослужбовців і поліцейських на соціальний захист

Кличко зустрівся з мером Парижа в Києві

Президент Філіппін пригрозив Китаю контрзаходами у відповідь на дії в Південно-Китайському морі

Зеленський представив Службі зовнішньої розвідки нового керівника - Олега Іващенка

У пункті пропуску "Угринів-Долгобичув" орієнтовно до 2 квітня знято блокаду пропуску вантажівок в обох напрямках

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА