15:56 17.03.2014

ЄС закликає Росію відмовитися від анексії Криму

2 хв читати

Європейський Союз закликає Російську Федерацію відмовитися від анексії Кримського півострова і сподівається, що події в Україні можна "повернути назад".

"Рада закликає Російську Федерацію не робити кроків із анексії Криму в порушення міжнародного права", - йдеться у висновках Ради ЄС, затверджених після засідання Ради ЄС з питань закордонних справ.

"Ще є час, щоб повернути назад поточні події. Існують можливості уникнути розкручування негативної спіралі. ЄС готовий до конструктивного діалогу з усіма сторонами", - йдеться у висновках.

ЄС також констатує, що "як і раніше прихильний цілям розвивати відносини між ЄС і Росією, що ґрунтуються на взаємному інтересі і повазі до міжнародного права". "Рада шкодує про те, що дії Росії суперечать цим цілям", - наголошується в документі.

У зв'язку з цим ЄС заявляє, що "будь-які подальші кроки РФ із дестабілізації ситуації в Україні можуть призвести до додаткових і далекосяжних наслідків для широкого діапазону економічних відносин між Європейським Союзом і його державами-членами з одного боку, і Російською Федерацією, з іншого". "Європейський Союз закликає Росію повернутися до розвитку стратегічного партнерства з ЄС замість дипломатичної та економічної самоізоляції", - зазначено у висновках.

Крім того, Рада ЄС висловився щодо існування "нагальної необхідності у міжнародній присутності на місцях на всій території України, зокрема і в Криму". "Рада підтримує швидке розгортання спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні", - наголошується у висновках.

Окремо у висновках виписана позиція ЄС про невизнання референдуму в Криму та засудження "негативного розвитку подій, що порушують суверенітет України". "Рада рішуче засуджує проведення незаконного референдуму в Криму 16 березня про вступ до Російської Федерації, який вочевидь порушує українську Конституцію. ЄС не визнає незаконний референдум і його результати", - зазначено у висновках.

Крім того, Рада ЄС констатує, що прийняла до відома проект висновку Венеціанської комісії щодо минулого незаконного референдуму. "Він був проведений за видимої присутності озброєних солдатів в умовах залякування громадських активістів і журналістів, відключення українських телевізійних каналів і створення перешкод для цивільних перевезень, і з Криму", - йдеться у висновках.

Поряд з цим у висновках наголошується, що були "очевидні ознаки нарощування російської військової присутності в Криму, а також відмова у доступі до півострову представників ООН і ОБСЄ та місії на запрошення уряду України". "ЄС засуджує цей подальший негативний розвиток подій, який є очевидним порушенням суверенітету України та її територіальної цілісності", - позначив свою позицію ЄС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

До Ради надійшла заява Сольського про відставку з посади міністра агрополітики - Стефанчук

Окупанти завдали удару по вокзалу Балаклії, постраждали 7 мирних жителів - ОВА

Зеленський про закриття неба над Україною західними партнерами: Питання не "чому", а "коли"

Кількість загиблих унаслідок ворожого удару по селищу Удачному на Донеччині зросла до 3, поранені 4 - ОВА

Волонтери ТЧХУ працюють у штабі з ліквідації наслідків ракетного удару РФ у Смілі

"Сталевий фронт" Ахметова побудував понад 80 км фортифікацій на Донеччині та Запоріжжі

Президент на Ставці заслухав доповіді щодо захисту інфраструктури та посилення виробництва зброї

Зеленський відповів республіканцям - противникам надання допомоги Україні: Гроші йдуть насамперед в оборонний сектор США

Окупанти обстрілюють Херсон - голова МВА

Завгосп медзакладу з Вовчанська виявився російським навідником, отримав реальний термін

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА