20:38 15.04.2014

НБУ тимчасово відключив 14 банків від валютного міжбанку за дестабілізацію

2 хв читати

Національний банк прийняв рішення про тимчасове відключення 14 банків від системи підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку, звинувачуючи їх у формуванні негативних очікувань щодо національної валюти, йдеться на сайті центробанку у вівторок.

"Такі дії регулятор здійснив, ураховуючи той дестабілізаційний вплив рівня обмінних курсів гривні, що застосовуються цими банками на міжбанківському валютному ринку, та формування ними негативних очікувань щодо майбутньої курсової динаміки гривні", - пояснює НБУ свої дії.

"Зазначений захід спрямований на стабілізацію ринкових очікувань щодо обмінного курсу гривні та сприятиме прийняттю більш виважених управлінських рішень суб'єктами валютного ринку", - наголошує Національний банк.

Водночас перелік покараних банків у повідомленні відсутній.

Як повідомлялося, 11 квітня було оновлено історичний мінімум міжбанківського курсу гривні: під час торгів деякі котирування сягали рівня 13,9000 грн/$1, тоді як поточний рік національна валюта розпочинала з відмітки 8,2850 грн/$1.

Водночас у наступні дні падіння гривні зупинилося та змінилося її зміцненням. Зокрема, у вівторок курс гривні на міжбанку зміцнився до 12,1000 грн/$1 із 12,9000 грн/$1 напередодні.

НБУ цього дня, як і в попередні, на ринок не виходив.

У Мінфіні України прогнозують, що середній курс гривні в 2014 році може становити 10,5 грн/$1. У Нацбанку зазначають, що потенціал зміцнення гривні може бути реалізовано після надходження в Україну фінансової допомоги від міжнародних донорів, переговори про залучення якої тривають.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА