18:16 23.04.2014

КС України припинив співпрацю з КС Росії через анексію Криму

2 хв читати
КС України припинив співпрацю з КС Росії через анексію Криму

Конституційний Суд України ухвалив рішення про припинення дії Меморандуму щодо розвитку співробітництва з Конституційним судом Російської Федерації.

Таке рішення було ухвалено на засіданні КС 17 квітня та оприлюднено на офіційному сайті суду в середу.

У рішенні КС йдеться, що Меморандум про співпрацю між Конституційними судами України та Російської Федерації було укладено 14 червня 2000 року. Документ передбачав, зокрема, підтримання відносин між судами на основі принципів подальшого розвитку всебічних взаємовигідних українсько-російських відносин, забезпечення верховенства права, основних прав і свобод людини, взаємної поваги, довіри і співпраці.

Водночас 14 березня КС України визнав неконституційною постанову Верховної Ради Автономної Республіки Крим "Про проведення загальнокримського референдуму" від 6 березня. Отже, правових підстав для проведення 16 березня референдуму в автономії не було, і його результати не можуть вважатися основою для "самовизначення Автономної Республіки Крим та міста Севастополя", йдеться в рішенні КС.

Однак, усупереч зазначеним рішенням КС референдум відбувся, а його результати використані для укладення 18 березня Договору між РФ і так званою "Республікою Крим" про прийняття автономії у складі РФ.

КС наголосив, що АР Крим і Севастополь не є суб'єктами міжнародного права і тому не можуть бути сторонами міжнародних договорів, наслідками підписання яких є порушення територіальної цілісності України. Це суперечить Конституції України і засадничим нормам і принципам, викладеним у Статуті Організації Об'єднаних Націй 1945 року, Статуті Ради Європи 1949 року, Декларації про принципи міжнародного права, що стосуються дружніх відносин і співробітництва між державами відповідно до Статуту Організації Об'єднаних Націй від 24 жовтня 1970 року, а також у заключному акті Наради з безпеки і співробітництва в Європі 1975 року.

При цьому Конституційний Суд РФ, розглянувши справу про перевірку конституційності міжнародного договору" про включення АР Крим та Севастополя до складу РФ, визнав цей договір конституційним, визнавши таким чином міжнародну правосуб'єктність адміністративно-територіальної одиниці України.

"Надаючи у зазначеній постанові оцінку конституційності договору між Російською Федерацією і так званою "Республікою Крим", Конституційний суд РФ знехтував принципами і положеннями Меморандуму", - йдеться в рішенні КС України.

Враховуючи ці обставини, КС ухвалив рішення припинити дію Меморандуму про розвиток співробітництва з КС РФ і доручив голові суду Юрію Бауліну поінформувати про це рішення КС РФ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню за скороченою процедурою

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

Зеленський провів кілька нарад щодо організації інавгураційного Саміту миру

Зеленський повідомив, що на підприємствах українського ОПК задіяно щонайменше 300 тис. співробітників

Українська авіація за добу завдала ударів по 15 місцях скупчення окупантів - Генштаб ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА