19:45 29.07.2014

Порошенко сподівається, що ОБСЄ зможе переконати бойовиків припинити вогонь в радіусі 20 км від місця катастрофи малайзійського "Боїнга"

2 хв читати
Порошенко сподівається, що ОБСЄ зможе переконати бойовиків припинити вогонь в радіусі 20 км від місця катастрофи малайзійського "Боїнга"

Президент України Петро Порошенко обговорив у телефонному режимі з прем'єр-міністрами Нідерландів Марком Рютте та Австралії Тоні Ебботтом ситуацію з розслідуванням обставин аварії в Донецькій області літака "Боїнг 777" "Малайзійських авіаліній".

"Під час розмов Петро Порошенко підтвердив рішучу готовність взаємодіяти для забезпечення доступу місії експертів до місця падіння літака, оголосивши про одностороннє припинення вогню в радіусі 20 кілометрів. При цьому він розраховує, що ОБСЄ використає свій вплив для припинення вогню з боку терористів також у радіусі 20 кілометрів. Президент України заявив, що готовий запропонувати експертам ОБСЄ здійснювати контроль за ситуацією та моніторинг двостороннього припинення вогню безпосередньо на блокпостах", - передає прес-служба глави держави суть його розмов із прем'єрами Нідерландів та Австралії.

П.Порошенко підтвердив рішучу налаштованість на забезпечення ефективного прозорого міжнародного розслідування обставин трагедії з літаком.

"Ми докладаємо всіх зусиль для якнайшвидшого доступу міжнародних експертів до місця падіння", - запевнив він.

Президент також повідомив, що за його дорученням віце-прем'єр Володимир Гройсман провів термінову нараду за участю представників Нідерландів та Австралії, зокрема, міністра закордонних справ Австралії Джулії Бішоп, фахівців спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на чолі з головою місії Ертугулем Апаканом, міністра оборони України Валерія Гелетея, заступника голови Адміністрації президента України Валерія Чалого, представників МЗС України та СБУ.

"Результатом наради стало створення механізму для координації дій української сторони і міжнародних експертів під керівництвом Нідерландів, за участю Австралії, інших країн за сприяння спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Для постійної координації подальшого забезпечення роботи та безпеки експертної групи було створено ситуаційну кімнату", - йдеться в повідомленні прес-служби президента.

П.Порошенко також нагадав, що в четвер, 31 липня, Верховна Рада має ратифікувати відповідну двосторонню угоду з Австралією для забезпечення міжнародного розслідування і його захисту з боку цивільної поліцейської місії.

Президент України висловив сподівання, що перераховані термінові заходи дадуть змогу забезпечити доступ до зони падіння літака в найкоротший термін. Він також ще раз запевнив співрозмовників, що Україна незмінно дотримуватиметься всіх своїх зобов'язань перед міжнародними партнерами і надалі зацікавлена в поглибленні координації зусиль.

"Боїнг 777" авіакомпанії Malaysia Airlines, що здійснював рейс Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), зазнав аварії на сході України 17 липня. На його борту перебували 298 людей, усі вони загинули. Із них - 192 піддані Нідерландів (один мав також громадянство США), 44 громадянина Малайзії, серед яких 15 членів екіпажу, 27 громадян Австралії, 12 - Індонезії, 10 - Великої Британії (один мав і громадянство ПАР), четверо німців і четверо бельгійців, троє філіппінців, один громадянин Канади та один - Нової Зеландії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА