15:38 30.07.2014

СБУ радить українцям бути стриманішими в соцмережах через набуття чинності "закону про блогерів" у Росії

2 хв читати
СБУ радить українцям бути стриманішими в соцмережах через набуття чинності "закону про блогерів" у Росії

Глава Служби безпеки України Валентин Наливайченко рекомендує українцям бути менш відкритими в соціальних мережах через набуття чинності в РФ від 1 серпня так званого закону про блогерів.

"На території Російської Федерації в їхніх ресурсах справді дуже серйозно розгорнуто дискредитаційну кампанію, фальсифікації, пропаганду з використанням серверів та ресурсів соцмереж, які використовують громадяни нашої країни. Наша перша рекомендація, якщо ви нам довіряєте: менше користуватися й не давати доступ до вашого особистого листування, до даних, які ви викладаєте в соцмережі", - заявив глава СБУ В.Наливайченко на брифінгу в Києві в середу.

За його словами, СБУ також вживає заходів для захисту користувачів мобільних операторів України "від несанкціонованого вторгнення спецслужб Російської Федерації у ваші смс-повідомлення, у ваші пересування й ваші приватні розмови".

Як повідомлялося, від 1 серпня у РФ набуває чинності так званий закон про блогерів. Закон зобов'язує фізичних та юридичних осіб повідомляти Роскомнагляд про початок передавання інформації в Інтернеті, а також півроку зберігати дані про передавання інформації в Мережі. Ці правила не стосуються людей, які є організаторами поширення інформації в Інтернеті, але використовують сайти з особистою для домашніх та сімейних справ.

Закон пропонує вносити до певного реєстру блогерів, у яких на персональному сайті або сторінці в соцмережах зафіксовано щонайменше 3 тис. відвідувань на добу, вони зможуть, зокрема, на умовах відшкодування приймати рекламу.

Водночас долучення до такого реєстру зобов'яже власника блогу перевіряти достовірність розміщуваної інформації, виконувати правила передвиборної агітації, не поширювати відомостей про приватне життя громадян, екстремістські матеріали, вказувати вікові обмеження для користувачів.

За порушення блогерами встановлених вимог передбачено штраф, для фізичних осіб - від 10 до 30 тис. руб., юридичних, - від 50 до 300 тис. руб. Повторення впродовж року таких порушень тягне накладання штрафу на громадян від 30 до 50 тис. руб., на юридичних осіб - від 300 тис. до 500 тис. руб. або адміністративне призупинення діяльності на термін до 30 діб.

Законопроект підготувала група депутатів на чолі з головою думського комітету з безпеки та протидії корупції Іриною Яровою ("Единая Россия") після терактів у Волгограді наприкінці 2013 року

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА