12:40 01.08.2014

Генпрокуратура затримала колишнього першого заступника голови НБУ Приходька - Герасимюк

2 хв читати
Генпрокуратура затримала колишнього першого заступника голови НБУ Приходька - Герасимюк

Генпрокуратура затримала колишнього першого заступника голови Національного банку України Бориса Приходька, повідомив перший заступник генерального прокурора України Микола Герасимюк.

"Генеральна прокуратура вчора пізно ввечері затримала колишнього першого заступника глави Нацбанку Приходька Бориса Вікторовича. За результатами проведеного розслідування встановлено, що в лютому 2014 року перший заступник голови НБУ за попередньою змовою з главою правління ВАТ "Аграрний фонд" і посадовцями "Брокбізнесбанку" незаконно заволоділи грошовими коштами ВАТ "Аграрний фонд" у розмірі 2 млрд 69 млн грн", - заявив він на прес-конференції в Києві в п'ятницю.

За словами першого заступника генпрокурора, колишньому першому заступнику глави НБУ та главі правління ВАТ "Аграрний фонд" повідомили про підозру в скоєнні злочину.

"Приходько обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою", - розповів він.

"Очевидно, що ці злочини не можна було скоїти без сприяння вищих посадовців держави, центральних органів влади і власників "Брокбізнесбанку", - наголосив представник Генпрокуратури.

Щодо участі Б.Приходька у скоєнні злочину, то, за словами першого заступника генпрокурора, він виконував функцію організатора скоєння цього злочину, безпосередньо приймав рішення про видачу засобів Нацбанку і забезпечував ці операції впродовж одного банківського дня.

"Денис Бугай як голова наглядової ради (ПАТ "Брокбізнесбанк" - ІФ) давав дозволи на проведення необхідних для цього злочину операцій", - зазначив М.Герасимюк.

Він нагадав, що про підозру в скоєнні злочину Д.Бугаю повідомили ще в квітні, а нині йому змінено запобіжний захід на особисте зобов'язання

Глава правління "Аграрного фонду" перебуває на лікуванні.

М.Герасимюк повідомив, що слідство перевіряє версії можливої причетності до скоєння злочину також керівників середньої ланки, начальника департаменту.

"Також перевіряють версію про причетність до скоєння злочину вищих посадовців держави, у безпосередньому підпорядкуванні яких були виконавці цього злочину", - заявив він.

Відповідаючи на запитання про те, за якими статтями підозрюють Б.Приходька, М.Герасимюк назвав ч. 5 ст. 191 (привласнення, розкрадання майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) і ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) коштів, отриманих злочинним шляхом) КК України.

Б.Приходька було призначено першим заступником глави Нацбанку в грудні 2012 року, раніше він працював директором казначейства Державного ощадного банку України.

У березні 2014 року Б.Приходька перевели на посаду заступника глави НБУ.

ВАТ "Аграрний фонд" із статутним капіталом 5 млрд грн було створено в квітні 2013 року згідно з постановою уряду.

Брокбізнесбанк засновано 1991 року. За даними ГК "СЄПЕК", вона володіє 40% акцій Брокбізнесбанку. За даними самого банку, на 1 січня 2014 року Олександр Буряк володів 9,3961% його акцій, Сергій Буряк - 9,3962%. У червні 2014 року НБУ вирішив ліквідувати Брокбізнесбанк.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

"Укрзалізниця" продовжила маршрут Dnipro City Express до Синельникова

Сирський про потребу в "мобілізації 500 тис.": Після аудиту це число суттєво зменшено

Приїждже російське населення повинне буде виїхати з Криму й інших окупованих територій - Ташева

У суботу в Україні буде сухо, лише на сході вночі невеликий дощ, удень 16-21° тепла

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА