15:22 22.08.2014

Кабмін пропонує запровадити санкції проти РФ як держави - міністр юстиції

2 хв читати
Кабмін пропонує запровадити санкції проти РФ як держави - міністр юстиції

Кабінет Міністрів України підготував на розгляд Ради національної безпеки і оборони (РНБО) перелік документів про введення санкцій стосовно Російської Федерації як держави, близько 65 юридичних і 176 фізичних осіб, більшість з яких - громадяни РФ, повідомив міністр юстиції Павло Петренко.

"Ми очікуємо підписання закону про санкції і, як сторона, що зробила пропозиції про запровадження конкретних санкцій проти РФ та її громадян, зокрема високопосадовців, ініціюватимемо це питання на найближчому засіданні РНБО", - сказав глава Мін'юсту на брифінгу в Києві в п'ятницю.

Він наголосив, що агресивні дії з боку Росії тривають, а цей закон створив правову базу для застосування заходів для держав-агресорів. "Йдеться, передусім, про РФ, яка є державою-агресором, що окупувала Крим, підтримує, фінансує і матеріально забезпечує терористів", - заявив П.Петренко.

Міністр уточнив, що частина санкцій після їх введення може бути оприлюднена, передусім, економічних, а частина заходів може мати закритий характер, що відповідає європейській практиці.

"Стосовно ж персональних санкцій до окремих фізичних осіб, то ці санкції можуть бути введені і не оприлюднюватися і фактично застосовуватися державою проти конкретної персони, яка або небажана на території України, або проти якої вживаються заходи із блокування активів або обмеження її діяльності на території України", - пояснив глава Мін'юсту.

Як повідомлялося, закон про санкції Верховна Рада ухвалила 14 серпня, проте його досі не підписав навіть спікер Олександр Турчинов, який мав направити документ далі на підпис президенту Петру Порошенку.

Згідно з текстом законопроекту, санкції щодо конкретних іноземців, іноземних юридичних осіб, а також юросіб, у яких ці компанії-нерезиденти або іноземці мають контроль, затверджуватимуться рішенням РНБО і вводитимуться указом президента.

У разі ж, якщо санкції вводять стосовно іноземної держави або необмеженого кола осіб певного виду діяльності (секторальні санкції), то після рішення РНБО та указу президента вони набувають чинності одразу ж після затвердження Верховною Радою, на яке відводиться 48 годин.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВАКС заочно заарештував співорганізатора заволодіння 11 млн грн коштів "Укрзалізниці"

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА