14:02 27.08.2014

Затримані в Донецькій області російські десантники розповіли про свій шлях в Україну та умови нинішнього тримання

3 хв читати
Затримані в Донецькій області російські десантники розповіли про свій шлях в Україну та умови нинішнього тримання

У Службі безпеки України розглядають кілька версій щодо незаконного перетину українського кордону десятьма російськими десантниками.

"Зараз ми виходимо з того, що їх могли, одна з версій, використовувати просто "втемну" ті російські офіцери, які (...) дійсно мали намір допомогти терористичним організаціям і надати їм військову допомогу", - повідомив начальник Головного управління Слідчого управління СБУ Василь Вовк на прес-конференції в Києві в середу.

Він також зазначив, що з боку РФ не було звернень до України щодо затриманих російських десантників.

Як повідомив на брифінгу спікер інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко, затриманих десантників доправили до одного з київських слідчих ізоляторів.

Як розповів на прес-конференції один із затриманих російських військовослужбовців, заступник командира взводу 333-го полку 98-ї Свірської дивізії Повітряно-Десантних військ Збройних сил РФ сержант Володимир Завостєєв, бійці перебували на тактичних навчаннях поблизу Ростова, завдання навчань - здійснення маршу.

При цьому В.Завостєєв розповів обставини, за яких воїни опинилися на українській території, не знаючи про те, що перетнули кордон.

"Ми не можемо сказати, коли точно ми перейшли кордон, і в який момент перейшли кордон, там не було ні знаків, ні табличок", - сказав він.

Зокрема, В.Завостєєв розповів, що під час маршу екіпаж машини з десятьма бійцями отримав наказ повернутися за машиною, що відстала в колоні. Водночас доки бійці поверталися, вони відстали від колони і, не маючи карт, опинилися в незнайомому місці.

За словами сержанта, проїхавши 200-300 м, стався перший вибух, ніхто не зрозумів, що відбувається.

В.Завостєєв також розповів про те, що після другого вибуху граната потрапила прямо в танк, і тоді бійці зрозуміли, що по них здійснюється артобстріл. В результаті обстрілу був серйозно поранений механік-водій, він обгорів.

Водночас, за словами В.Завостєєва, офіцерського командування на місці не виявилось, і він прийняв команду на себе. Оскільки поранений водій перебував у дуже важкому стані, то було прийнято рішення рухатися в тому напрямку, "звідки прибули".

За його словами, на шляху прямування десантники зустріли військових, які надали допомогу пораненому водію, і тоді з'ясувалося, що це українські військовослужбовці.

"Ми попросили допомоги для надання допомоги пораненому, вони сказали, що допоможуть нам, вони забрали пораненого і надали йому допомогу. Як я далі дізнався, це були українські солдати", - розповів він.

"Прийшовши до якогось місця - чи то ферми, чи то до якоїсь покинутої будівлі, - я побачив багато військових, і нам сказали, щоб ми здали зброю, тому що перебуваємо на українській території та захоплені військами української армії", - додав В.Завостєєв.

При цьому він зазначив, що у десантників під час маршу не було наказів на те, щоб відкривати вогонь, зброя була не заряджена.

У прес-конференції взяли участь дев’ять із десяти затриманих десантників. Вони розповіли про умови їх тримання, розповіли, що з ними добре поводяться, їх годують, дали одяг, записали відео, на якому вони розповіли для своїх родичів, що "у них усе добре".

Затримані розповіли про те, що загалом у колоні, яку вони супроводжували, було близько 200 людей, і цей інцидент стався першого дня навчань.

Водночас, як розповів єфрейтор Роман Романцев, за час перебування на території України десантники зрозуміли, що "нам ділити нічого, а воює вища команда".

Як повідомлялося, в Донецькій області оперативна група Збройних сил України та СБУ затримали групу з десяти озброєних громадян РФ - військовослужбовців 331-го полку 98-ї Свірської дивізії Повітряно-Десантних військ Збройних сил РФ, які незаконно перетнули кордон України у складі диверсійної групи. Слідчі СБУ відкрили кримінальне провадження за фактом незаконного перетину кордону озброєними громадянами РФ.

Президент РФ Володимир Путін заявив, що російські десантники могли опинитися на території України під час патрулювання кордону, і висловив сподівання, що проблем у зв'язку з цим не буде.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА