19:54 27.08.2014

Нацбанк перегляне вимоги до відкритої валютної позиції банків для зміцнення гривні

2 хв читати
Нацбанк перегляне вимоги до відкритої валютної позиції банків для зміцнення гривні

Національний банк України в рамках нових заходів зі стабілізації ситуації на валютному міжбанківському ринку перегляне вимоги до відкритої валютної позиції банків та обліку в ній індексованих до долара цінних паперів, йдеться в повідомленні НБУ в середу за підсумками зустрічі голови Нацбанку Валерії Гонтарєвої з керівниками великих банків.

"Банкіри зазначили, що їхні курсові очікування перебувають на рівні 12,5-13 грн/$1, тому можна очікувати такого рівня курсу вже найближчими днями", - зазначається на сторінці НБУ в Facebook.

Нацбанк додає, що спільна позиція банкірів і домовленості про першочергові заходи, які в найкоротші терміни буде вжито для максимально швидкої стабілізації ситуації на валютному ринку, надали б можливість вже у середу максимально швидко повернути курс до позначки 13,50 грн/$1.

Згідно з повідомленням, В.Гонтарєва на зустрічі наголосила, що оптимізувати роботу банків і врівноважити курс у вкрай складний для України період, що супроводжується активними інформаційними атаками і маніпулюванням, можна лише завдяки спільним політично незаангажованим діям держави, бізнесу і населення.

Глава Нацбанку також попередила банкірів про посилену роботу регулятора з протидії проведенню операцій недобросовісного характеру, зокрема транзакцій банків за фіктивними експортно-імпортними операціями.

В.Гонтарєва нагадала, що вже 3 вересня Нацбанк очікує надходження до України $1,45 млрд другого транша кредиту stand by від МВФ і $0,5 млрд від Світового банку, що призведе до подальшого зростання валютних резервів і стабілізації валютного ринку.

Крім того, учасники зустрічі конструктивно обговорили, як на практиці оптимізувати роботу банків у стресовому стані, активізувати спільну інформаційно-роз'яснювальну роботу із запобігання маніпулювання громадською думкою і нагнітання панічних настроїв серед населення, що впливають сьогодні на курс сильніше, ніж фундаментальні макроекономічні фактори.

Згідно з даними НБУ, середньозважений курс міжбанківських угод у середу стартував з рівня 13,66 грн/$1 і до 14:30 досяг 14,41 грн/$1, однак за підсумками дня зміцнився до 14,01 грн/$1.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА