20:31 27.08.2014

Двох помічників українського руфера затримано в РФ за пособництво в "оскверненні" московської висотки - джерело

3 хв читати
Двох помічників українського руфера затримано в РФ за пособництво в "оскверненні" московської висотки - джерело

Двох підозрюваних у причетності до розфарбовування зірки на шпилі висотки в Москві на Котельничеській набережній у кольори українського прапора затримали спецслужби, повідомило у середу "Інтерфаксу" джерело в силових структурах.

За його даними, оперативники змогли встановити місцезнаходження і затримати двох молодих людей, які є так званими "руферами".

За словами джерела, затриманих, одного з яких розшукали в Москві, а другого в Петербурзі, вже доправили для проведення слідчих дій.

Їх підозрюють у тому, що вони допомагали українському руферу Гриші Мустангу під час акції: доки він розфарбовував зірку на шпилі в кольори українського прапора, вони знімали цей процес на фото і відео.

Співрозмовник агентства додав, що сам українець вже перебуває на території своєї країни.

"Інтерфакс" поки що не має в своєму розпорядженні офіційного підтвердження інформації про затримання нових підозрюваних у цій справі.

Як повідомлялося, 20 серпня рано вранці невідомі вивісили на шпилі сталінської "висотки" на Котельничеській набережній український жовто-синій прапор і зафарбували синьою фарбою верхівку золотистої зірки, яка увінчує шпиль будівлі.

Того ж дня затримали чотирьох молодих людей з альпіністським спорядженням - Олександру Погребову, Олексія Широкожухова, Ганну Лєпьошкіну і Євгена Короткова. Поліція підозрює їх у причетності до акції на висотці. 21 серпня Таганський суд Москви відправив всіх чотирьох під домашній арешт до 19 жовтня.

Спочатку кримінальну справу у зв'язку з "оскверненням висотки" порушили за ст. 214 КК РФ (вандалізм), але потім перекваліфікували її на ч. 2 ст. 213 КК РФ (хуліганство) і передали з дізнання до слідчого підрозділу УВС по Центральному округу.

Самі фігуранти справи заперечують свою причетність до фарбування зірки на шпилі висотки і вивішування прапора України. За їхніми словами, вони опинилися на місці злочину випадково, здійснюючи стрибок з даху будинку, розташованого на кілька десятків метрів нижче, ніж шпиль із зіркою.

22 серпня в соціальних мережах з'явилося звернення чоловіка, громадянина України, на ім'я Григорій (Гриць Mustang Wanted), який заявив про невинність чотирьох росіян, затриманих за підозрою в інциденті з висоткою.

"Я, Григорій (він же Mustang Wanted), громадянин України (...) і є тим самим чоловіком, який у пориві щирих патріотичних почуттів видерся на дах висотки на Котельничеській набережній, і перефарбував її зірку в кольори нашого рідного українського прапора, а потім підняв прапор незалежної України, про що у мене є фото - і відеодокази", - написав він на своїй сторінці у Facebook.

За словами автора, цей процес виявився досить важким і тривав майже всю ніч, а вранці він "з радістю пішов спати". "Громадян Росії, проти яких зараз порушили кримінальну справу і яким світить 7 років, я не бачив на даху будівлі, і варто зазначити, що ми з ними навіть не знайомі", - наголосив Гріша Mustang Wanted.

Він також визнав себе винним у "хуліганстві" і висловив готовність "постати перед цим судом в обмін на звільнення прекрасної сміливої української дівчини - Надії Савченко". "Вона точно ні в чому невинна, а я хоча б зірку пофарбував", - додав він.

Свій вчинок він вважає арт-перформансом, присвяченим Дню Незалежності України, а також усім, хто зараз захищає Українську державу.

Тепер поліція займається перевіркою обставин у зв’язку заявою українського руфера.

"Московська поліція перевіряє інформацію, розміщену у соціальних мережах від імені громадянина, який заявляє про свою причетність до хуліганських дій на висотній будівлі на Котельничеській набережній", - повідомили "Інтерфаксу" у прес-службі ГУ МВС Росії у Москві.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА