16:26 01.09.2014

Уряд ініціює обов'язкове страхування спільного майна багатоквартирних будинків - законопроект

2 хв читати
Уряд ініціює обов'язкове страхування спільного майна багатоквартирних будинків - законопроект

В Україні мають намір упровадити як вид обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності управителя багатоквартирного будинку за шкоду, заподіяну спільному майну.

Ця та низка інших ініціатив Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства (Мінрегіон) містяться в урядовому проекті закону №4563а від 29 серпня "Про житлово-комунальні послуги", текст якого оприлюднено на сайті парламенту.

За оцінкою Мінрегіону, реалізація зазначеного законопроекту посприяє демонополізації, дерегуляції та розвитку ринків житлокомпослуг, виходу на них нових учасників, а також підвищенню якості житлокомпослуг і забезпеченню контролю за їх наданням.

Законопроект також передбачає, зокрема, делегування місцевим органам влади повноважень щодо призначення управителів багатоквартирних будинків.

Крім того, документ передбачає можливість укладення індивідуальних договорів із власниками квартир і нежитлових приміщень як зі споживачами послуг централізованого гарячого та холодного водопостачання, водовідведення та теплопостачання.

Законопроект також зберігає норму про стягування пені за прострочену оплату житлокомпослуг і визначає умови застосування і нарахування таких штрафних санкцій.

Згідно із законопроектом, у разі несвоєчасної та не в повному обсязі внесеної плати за житлово-комунальні послуги стягувати зі споживачів пеню у розмірі 0,1% суми простроченого платежу за кожен день прострочення, але не більше ніж 100% загальної суми боргу.

Нарахування пені здійснюватиметься з першого робочого дня, який настає після останнього дня граничного терміну внесення плати за послуги ЖКГ, - 20-го числа місяця після розрахункового. При цьому пеня, нарахування якої здійснюється виконавцем або керівником багатоквартирного будинку, нараховуватиметься за кожен місяць окремо.

Як повідомлялося, закон, згідно з яким із 1 січня 2011 року з громадян України, які оплачують несвоєчасно житлокомпослуги, передбачено стягування пені, президент України підписав 22 грудня 2010 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ДБР з'ясовує обставини вибухів у Миколаєві, внаслідок яких загинули двоє військових і травмувалися п'ятеро рятувальників

Росіяни атакували вантажівку в Херсонській області, одна людина постраждала - ОВА

Суд розгляне клопотання Офісу генпрокурора про передання АРМА столичного ТРЦ Gulliver

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

Українські прикордонники після бою з диверсантами РФ на Сумщині змусили їх відступити

Зеленський у Києві зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Гантом

Російська армія вночі обстріляла Дніпровський район Херсона, ніхто не постраждав - ОВА

Суд заарештував намісника Святогірської лаври на 60 діб

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА