19:50 04.09.2014

Ліцензування 3G-зв’язку має бути одночасним для всіх учасників ринку мобільного зв'язку - заява "МТС Україна" та "Київстар"

3 хв читати

Ліцензування зв'язку третього покоління (3G) має бути одночасним для всіх учасників ринку мобільного зв'язку, заявили на прес-конференції в прес-центрі "Інтерфакс-Україна" генеральний директор ПрАТ "МТС Україна" Іван Золочевський і президент АТ "Київстар" Петро Чернишов.

У спільній заяві операторів, поширеній після конференції, зазначалося, що видача лише однієї ліцензії та відстрочення проведення конверсії до 2018 року призведе до недоотримання державним бюджетом щонайменше 2-3 млрд грн як плати за частоти. Крім того, кошти на конверсію недоотримає українська армія для переоснащення новітніми засобами радіозв'язку. Також у повідомленні йшлося, що стандарт 3G застаріває, і вже за кілька років може не знайтися інвестора, готового вкладати в цей стандарт зв'язку.

За словами П.Чернишова, нормальний розвиток зв'язку телекомунікаційного ринку можливий лише тоді, коли всі абоненти мобільного зв'язку отримають можливість доступу до технологій 3G/4G.

"Швидко досягти національного покриття силами лише одного оператора - неможливо. Якщо буде видано одну ліцензію - мала кількість населення отримає доступ до цього зв'язку, ціна на неї буде з огляду на монополію набагато вищою, ніж могла бути в конкурентному середовищі", - зазначив президент "Київстару".

Голова "МТС Україна", у свою чергу, додав, що у разі, коли на ринку нові технології розвиватиме лише один оператор, то інвестиції в галузь будуть відсутні.

"Коли на ринку оператор один, тут навіть страждає не так ціна, як інвестиції - їх немає. Єдиний двигун інвестицій - це конкуренція. Якщо видається одна ліцензія - конкуренції в 3G не буде, це означає інвестицій у галузь, у технології, у країну не буде", - зазначив І.Золочевський.

Оператори зауважили, що не розуміють логіки тих, хто хоче виставити на конкурс лише одну ліцензію. На їхню думку, це не вигідно ні для розвитку галузі, ні для наповнення державного бюджету.

"Різниця в обсязі вкладення в галузь і в країну в горизонті трьох років у разі з одним гравцем і трьома гравцями - триразова. Це якщо не зациклюватися на вартості лише ліцензії, а дивитися на весь грошовий потік прямих інвестицій. Ліцензія - це лише права на автомобіль. Близько 40% інвестицій - це вартість обладнання, близько 60% цих коштів - це дозвільна документація, це роботи з тестування, ця побудова електричних мереж, усі підрядні роботи. По суті, це внутрішній валовий продукт. Тобто гроші необхідні для будівництва мережі - утилізуються і залишаються в країні", - наголосив І.Золочевський.

За словами керівника "МТС Україна", якщо на конкурс буде все-таки виставлено одну ліцензію, оператор допускає бойкот конкурсу.

На думку операторів, справедливою вартістю ліцензії, за якої компанії зможуть інвестувати у будівництво мережі, є 1 млрд грн. Крім того, близько 600 млн грн може бути витрачено на конверсію.

Як повідомлялося раніше, на засідання Кабінету Міністрів 3 вересня виносився проект постанови, що започатковує проведення конкурсу на 3G-зв’язок, який передбачав виставлення на конкурс однієї ліцензії за стартовою ціною 2 млрд грн. Крім того, у документі пропонувалося ввести заборону на здійснення конверсії необхідних для 3G-частот до 2019 року.

Цю постанову уряд не ухвалив, розгляд питання планується в п'ятницю, 5 вересня, на урядовому комітеті.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НАТО не планує розміщувати американську ядерну зброю в інших країнах - Столтенберг

США можуть передати Україні ATACMS дальнього радіусу дії в новому пакеті допомоги - ЗМІ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню за скороченою процедурою

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

Зеленський провів кілька нарад щодо організації інавгураційного Саміту миру

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА