14:15 21.10.2014

Сили АТО не застосовували і не застосовують касетних боєприпасів - РНБО

2 хв читати
Сили АТО не застосовували і не застосовують касетних боєприпасів - РНБО

Українські військові за весь час проведення АТО на сході України не використовували і не використовують заборонені міжнародними договорами боєприпаси, заявляють у РНБО.

"За час проведення АТО українські військові не застосовували заборонену міжнародними правовими актами зброю Це стосується і касетних боєприпасів," - повідомив спікер Інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко на брифінгу у вівторок.

Він висловив подяку міжнародним організаціям, які спостерігають за подіями в зоні АТО і допомагають розповідати про сформовану ситуацію.

Водночас О.Лисенко не виключив, що до міжнародних спостерігачів могла потрапити провокаційна інформація від бойовиків про нібито використання українською стороною заборонених боєприпасів. Зокрема, він звернувся до представників міжнародних організацій із проханням про надання своїх звітів більш детально і з доказами.

"Якщо йдеться про застосування касетних боєприпасів у мирних кварталах Донецька, то маю заявити, що українські військові не застосовують озброєння стосовно мирних квартах міст ... Ми спостерігаємо безліч провокацій, що створюють терористи і поширюють неправдиву інформацію. Я думаю, то ця інформація потрапила і в руки представників міжнародних та інших організацій "- додав А.Лисенко.

Він також звернув увагу на необхідність збільшення кількості міжнародних спостерігачів на сході України, щоб уникнути можливої фальсифікації фактів. "13 жовтня ДСЧС зробила окреме повідомлення і заяву про те, що в с. Євгенівка Слов'янського району фахівці-сапери ДСНС виявили чотири реактивних снаряди системи "Ураган", щобули випущені з боку терористів. Саме ці чотири заряди були з касетними боєзарядами і нашим фахівцям вдалося їх знешкодити"- наголосив спікер РНБО.

У прес-релізі Міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch (HRW), поширеному у вівторок, зазначається, що під час тижневого розслідування на сході України експерти HRW зафіксували факти широкого використання касетних боєприпасів у боях між армією України і ополченцями в більш ніж десяти міських і сільських районах.

Хоча в багатьох випадках неможливо встановити, хто саме несе відповідальність за застосування цієї зброї, виявлені докази, що свідчать про те, що армія України використовувала касетні боєприпаси під чач обстрілу Донецька 2 і 5 жовтня. Унаслідок одного з обстрілів було вбито швейцарського співробітника Міжнародного комітету Червоного Хреста, зазначається в повідомленні HRW.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА