10:53 22.10.2014

ЦВК не може своїми рішеннями змінити порядок голосування військовослужбовців - Охендовський

3 хв читати
ЦВК не може своїми рішеннями змінити порядок голосування військовослужбовців - Охендовський

Центральна виборча комісія не може своїми рішеннями змінювати порядок голосування, зокрема військовослужбовців, заявляє голова ЦВК Михайло Охендовський.

"ЦВК не має абсолютно ніякої можливості своїми рішеннями змінювати порядок голосування, зокрема військовослужбовців, документи, на підставі яких можуть бути отримані виборчі бюлетені, оскільки це прямо передбачено самим законом про вибори народних депутатів України", - сказав М.Охендовський на брифінгу в Києві у вівторок увечері.

За його словами, відповідні зміни до закону може вносити лише Верховна Рада України. Водночас голова ЦВК нагадав, що парламент не зміг ухвалити відповідних змін до виборчого законодавства.

"Водночас ЦВК ще напередодні ухвалила низку рішень, які суттєво спрощують механізм зміни місця голосування для виборців із Донецької та Луганської областей", - нагадав М.Охендовський, зазначивши, що для цього виборцям було достатньо надати лише паспорт громадянина України без додаткових документів, які потрібні від інших виборців.

Голова ЦВК повідомив, що майже 10 тис. військовослужбовців скористалися можливістю змінити місце голосування - більше ніж 5 тис. у Донецькій та понад 4 тис. у Луганській областях. "Загалом ми можемо говорити про майже 10 тисяч військовослужбовців, які скористалися можливістю змінити місце голосування, і тепер, безумовно, будуть включені до списків виборців на виборчих дільницях та зможуть взяти участь у голосуванні", - пояснив М.Охендовський.

Як повідомлялося, в понеділок на засіданні Верховна Рада не змогла внести до порядку денного законопроекти про забезпечення належної організації виборчого процесу (автор Давид Жванія) та про реалізацію конституційних виборчих прав учасників АТО на парламентських виборах 26 жовтня 2014 року" (автор Леонід Ємець). Голова Верховної Ради Олександр Турчинов двічі ставив на голосування включення до порядку денного законопроекту Д.Жванії та п'ять разів - законопроект Л.Ємця, але жодного разу його пропозиції не набрали необхідних 226 голосів.

Законопроект Л.Ємця надавав дозвіл учасникам антитерористичної операції, що перебувають у Донецькій і Луганській областях, брати участь у парламентських виборах у місцях, де вони перебувають зараз, а не в місцях реєстрації.

Законопроект Д.Жванії також дозволяв військовослужбовцям в АТО голосувати не за місцем реєстрації, крім того, пропонував посилити охорону виборчих дільниць, транспортування бюлетенів та іншої виборчої документації. Цей законопроект було погоджено в ЦВК.

Президент України Петро Порошенко заявив, що "це аморально для народних депутатів позбавляти найкращих синів України, українських воїнів їхнього конституційного права обирати собі владу. Вони більше гідні, ніж будь-хто".

Увечері того самого дня представник президента у Верховній Раді України Руслан Князевич заявив, що питання надання українським військовослужбовцям, що беруть участь в АТО, можливості голосування на позачергових парламентських виборах може бути вирішено непарламентським способом.

У вівторок П.Порошенко доручив керівникам військових відомств зібрати заяви солдатів і внести їх до реєстру виборців на запланованих на 26 жовтня виборах до Верховної Ради України. Він також повідомив, що до реєстру вже внесено 10 тис. бійців, що перебувають у зоні проведення антитерористичної операції на сході України, та загалом 25 тис. солдатів.

Голова Верховної Ради Олександр Турчинов висловив думку, що ЦВК спільно з Міністерством оборони може знайти спосіб забезпечити можливість проголосувати на майбутніх позачергових парламентських виборах бійцям, що перебувають у зоні проведення антитерористичної операції на сході України. "Я думаю, що за бажання ЦВК разом керівництвом військового відомства може знайти формат, як це зробити. Тобто, треба просто виявити бажання", - сказав він.

Позачергові вибори до Верховної Ради відбудуться 26 жовтня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про створення Держреєстру постраждалих від агресії РФ

ДБР з'ясовує обставини вибухів у Миколаєві, внаслідок яких загинули двоє військових і травмувалися п'ятеро рятувальників

Росіяни атакували вантажівку в Херсонській області, одна людина постраждала - ОВА

Суд розгляне клопотання Офісу генпрокурора про передання АРМА столичного ТРЦ Gulliver

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА