13:32 23.10.2014

Затриманому в Криму кримськотатарському активісту Смедляєву закидають насильство щодо представника влади, завтра суд обере йому запобіжний захід - брат

3 хв читати
Затриманому в Криму кримськотатарському активісту Смедляєву закидають насильство щодо представника влади, завтра суд обере йому запобіжний захід - брат

Затриманому в Криму російськими силовиками кримськотатарському активісту Таїру Смедляєву 24 жовтня суд обере запобіжний захід, повідомив у четвер інтернет-виданню "Крим.Реалії" його брат, голова Центральної виборчої комісії Курултаю (з'їзду-ІФ) кримськотатарського народу Заїр Смедляєв.

"Йому закидають обвинувачення за 318 статтею (Кримінального кодексу РФ - ІФ) - це застосування насильства до представника влади. Він перебуває в ІТТ Сімферополя. Зараз відбуваються слідчі заходи, працюємо з адвокатами", - сказав З.Смедляєв.

Він також повідомив, що його братові після затримання в ІТТ двічі викликали "швидку". Про стан здоров'я Т.Смедляєва наразі йому невідомо, дізнатися більше він розраховує після зустрічі адвоката з братом.

За словами З.Смедляєва, прогнозувати ситуацію з тим, який запобіжний захід може обрати його братові суд в нинішніх реаліях на півострові складно. "Якщо суддя не буде брати до уваги жодних доказів, може бути все що завгодно. Якщо все-таки будуть думати трохи про честь мундира... Найбільше обурює ось це незаконне утримання під вартою, коли людина нікуди не тікає, не ховається, у нього сім'я, діти, дім. У таких випадках просто обмежуються підпискою про невиїзд. Але тут чомусь використовують радикальні заходи", - сказав голова ЦВК Курултаю.

Він також зазначив, що в цій ситуації можна розраховувати лише на допомогу Всевишнього і міжнародну громадськість".

Як повідомлялося, 22 жовтня Т.Смедляєва затримали неподалік міста Старий Крим співробітники Головного слідчого управління слідчого комітету РФ по Республіці Крим. Затримання Т.Смедляєва відбулося в присутності двох його дітей, одному з яких лише чотири роки. Причиною затримання була участь у зустрічі 3 травня на адміністративному кордоні між Україною і Кримом екс-голови Меджлісу кримських татар, народного депутата Мустафи Джемілєва.

3 травня М.Джемілєв, якому в квітні поточного року російська влада заборонили на 5 років в'їзд до Росії, намагався проїхати до Криму. Після оформлення на українському кордоні група з М.Джемілєвим попрямувала до російського пункту пропуску "Армянськ", де їх зустрічали близько 2 тис. кримських татар на чолі з головою меджлісу Рефатом Чубаровим. Однак М.Джемілєва не пропустили на територію Криму, і кримські татари заблокували рух через пункт пропуску.

На допомогу російським прикордонникам прибули близько 200 озброєних правоохоронців та військовослужбовців, посилених танком і БТР. Щоб уникнути конфлікту, М. Джемілєв заявив, що повернеться на материкову Україну, але не покине російський КПП доти, доки всі співвітчизники, які прибули його зустрічати, благополучно не перетнуть кордон Криму з материком. У результаті кримські татари змогли повернутися на півострів, однак згодом багато з них зазнали судових переслідувань.

Минулого тижня З.Смедляєв повідомив, що 15 і 17 жовтня співробітники ФСБ Росії затримали двох кримських татар, які 3 травня також брали участь у зустрічі М.Джемілєва. Їх також підозрюють у завданні тяжких тілесних ушкоджень працівникам правоохоронних органів при виконанні ними службових обов'язків.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Британський принц Гаррі офіційно підтвердив, що тепер він є резидентом США

РАКЕТНА НЕБЕЗПЕКА ПО ВСІЙ ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ

Директор ЦРУ Бернс попереджає, що Україна може програти війну з Росією до кінця року, якщо США не надішлють більше допомоги

Зеленський нагородив Алена Делона орденом "За заслуги "

Україні необхідно $ 42 млрд бюджетної підтримки цього року

США заблокували рішення ООН щодо визнання Палестинської автономії повноправними членом

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА