12:17 25.10.2014

У ніч перед парламентськими виборами Україна переходить на "зимовий час"

2 хв читати
У ніч перед парламентськими виборами Україна переходить на "зимовий час"

О 4.00 ночі (за київським часом) в неділю, 26 жовтня, на території України відбудеться перехід на "зимовий час", повідомляє в середу прес-служба уряду.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 13 травня 1996 року №509 "Про порядок обчислення часу на території України", стрілки годинника буде переведено на одну годину назад.

26 жовтня в Україні відбудуться позачергові парламентські вибори.

Як відомо, більша частина території України розташована в смузі, що відповідає часовому поясу UTC +2 ("другий часовий пояс"). Це зафіксовано постановою Кабінету Міністрів №509 від 13 травня 1996 року, відповідно до якої в країні діє час другого часового поясу з переведенням щорічно годинникової стрілки в останню неділю березня о 3:00 на одну годину вперед і в останню неділю жовтня в 4:00 на одну годину назад.

У 2011 році після відмови Російської Федерації від практики переходу на зимовий час і фіксації поясів від UTC+4 до UTC+12 в Україні було ухвалено аналогічне рішення (постанова Верховної Ради), але восени рішення було скасовано.

Країни Європейського Союзу, більша частина яких перебувають у поясі UTC +1, менша - в UTC і UTC + 2, переходять на зимовий час.

У 1930 році в СРСР було введено декретний час, стрілки годинників було переведено на годину вперед проти поясного часу, що діяв на той момент, а переведення стрілок годинника на літній час було введено з 1 квітня 1981 року вже проти декретної часу - в результаті літній час почав випереджати поясний на дві години.

У 1990 році декретний час було скасовано на території Української РСР, проте перехід на літній час згодом як скасовували, так і вводили знову; наразі він діє.

Нині близько 80 країн світу переходять на літній і зимовий час у тому чи іншому вигляді. Водночас від літнього часу відмовилися Японія, Китай, Індія, Сінгапур, Узбекистан, Таджикистан, Туркменістан, Грузія, Казахстан, Киргизія, Вірменія.

Про намір перейти на московський час заявили раніше в самопроголошених "ДНР" і "ЛНР".

Після трирічної перерви більшість регіонів РФ у ніч на 26 жовтня також перейде на зимовий час. Стрілки годинників 26 жовтня 2014 р. переведуть на одну годину назад 78 регіонів Росії. Удмуртія, Камчатка, Чукотка, Кузбас і Самарська область час не переводять, а Забайкалля і Колима переведуть стрілки на дві години назад.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

"УЗ" стала об'єктом масових атак росіян: у Донецькій області загинуло троє залізничників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА