19:48 30.10.2014

Moody's погіршило оцінку боргового навантаження України поточного року до 70% ВВП

2 хв читати

Міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service до кінця поточного року очікує зростання співвідношення державного боргу України до валового внутрішнього продукту (ВВП) до 70%, тоді як ще на початку поточного місяця агентство прогнозувало до 66% ВВП.

"Ми очікуємо, що економіка України у 2014 році скоротиться на 7-8% і в 2015 році ще на 2%. При цьому існують ризики ще більшого падіння. З огляду на те, що співвідношення державного боргу до ВВП до кінця року може сягнути близько 70% ВВП порівняно із 41% минулого року, різка девальвація гривні (на 38% від початку року) підвищує тиск на стійкість суверенного боргу", - повідомляється в аналітичному огляді Moody's, текст якого має агентство "Інтерфакс-Україна".

Агентство при цьому нагадує, що у разі зростання боргового навантаження понад 60% ВВП Росія може вимагати від України дострокового погашення єврооблігацій на $3 млрд, емітованих у грудні 2013 року, що передбачено умовами випуску цінних паперів. Більше того, Moody's не виключає, що такі дії Росії можуть викликати крос-дефолт за всіма іншими суверенними зобов'язаннями України.

"Ми бачимо ризик, що пред'явлення Росією єврооблігацій до дострокового погашення, може викликати кризу ліквідності в Україні і, кінець кінцем, зумовити дефолт країни", - попереджають експерти Moody's.

Як повідомлялося, Міжнародний валютний фонд (МВФ) в оновленій програмі stand-by прогнозує збільшення валового державного боргу України цього року з 40,9% ВВП до 67,6% ВВП у зв'язку з девальвацією національної валюти та необхідністю уряду додатково підтримати НАК "Нафтогаз України" і банки.

Пік боргу в 73,4% ВВП буде у 2015 році, після чого очікується зменшення боргового навантаження до 71,1% ВВП у 2016 році, до 66,6% ВВП у 2017 році, до 59,3% ВВП у 2018 році та до 51,5% ВВП у 2019 році.

За розрахунками МВФ, одночасно потреби у фінансуванні знизяться з 23,1% ВВП поточного року до 18% ВВП наступного та 11,7% ВВП у 2016 році, залишаючись в наступні три роки в межах 12,2-14% ВВП.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Заступник голови Полтавської облради подорожував Європою під виглядом службового відрядження - СБУ

Командувачем військ оперативного командування "Південь" призначено бригадного генерала Шаповалова

Харків і кілька районів області частково знеструмлені, в місті не працює частина маршрутів електротранспорту

Польщі варто дозволити транзит українського зерна через польські порти - президентка Зернової палати Польщі

Окупанти завдали авіаудару по Золочеву Харківської області, постраждали двоє жителів - поліція

Україна орієнтована на діалог і співпрацю, а не на запровадження обмежень у торгівлі з Польщею - Мінагрополітики

Польські фермери зняли блокаду з прикордонного переходу "Долгобичув-Угринів" - Держприкордонслужба

У Вишгородському та Білоцерківському районах ліквідовують вибухонебезпечні предмети - КОВА

Шольц попросив Сі Цзіньпіна вплинути на РФ, щоб Путін закінчив війну проти України

Зеленський підписав закон про мобілізацію - сайт ВР

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА