14:26 20.11.2014

У СММ ОБСЄ не звинувачують українських військових в обстрілі конвою місії в Донецькій області і хочуть допомогти українській владі в розслідуванні інциденту

3 хв читати
У СММ ОБСЄ не звинувачують українських військових в обстрілі конвою місії в Донецькій області і хочуть допомогти українській владі в розслідуванні інциденту

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ не звинувачує українських військових в обстрілі конвою місії під Мар'їнкою (Донецька обл.), повідомив представник СММ Майкл Боцюрків.

"Ми чітко написали у звіті, що ні на кого не покладаємо провину, деталі розпливчасті", - сказав він на брифінгу в четвер у Києві.

За його словами, СММ співпрацюватиме з українськими військами в розслідуванні цього інциденту, висловивши сподівання, що "через кілька днів будуть деталі".

У свою чергу, глава СММ ОБСЄ Ертугрул Апакан повідомив, що цей інцидент був нетиповим. "Як я розумію, це був індивідуальний випадок", - сказав він, відповідаючи на запитання "Інтерфакс-Україна".

Він також запевнив, що СММ співпрацює з українською владою і сприятиме розслідуванню цього інциденту.

Як повідомлялося, у четвер вранці на сайті ОБСЄ з'явилася інформація про те, що о 12:38 середи конвой ОБСЄ у складі двох автомобілів їхав на схід від м. Курахове (30 км від Донецька) в напрямку міста Донецьк. Поблизу Мар'їнки на відстані близько 80 метрів попереду автомобілів спостерігачів перебувала вантажівка-платформа, що перевозила великий ящик зеленого кольору у супроводі двох осіб у шоломах і у військовій формі на борту.

"Представники наглядової місії помітили розпізнавальні знаки у вигляді двох вертикальних білих смуг на відкидних бортах вантажівки і на дверях. Один із солдатів встав і зробив два постріли в бік конвою ОБСЄ. Кулі вдарили в 2 метрах від другого транспортного засобу ОБСЄ. Співробітники місії, які їхали в цьому автомобілі, чули різкі звуки від дорожніх або кульових фрагментів, що вдаряються об їхню машину", - повідомили в місії.

Після цього з міркувань безпеки представники спеціальної моніторингової місії ОБСЄ одразу ж полишили цей район.

У свою чергу, в РНБО України заявили, що обстріл машини спостережної місії ОБСЄ під Мар'їнкою є провокацією бойовиків, які використовували тактичні розпізнавальні знаки сил антитерористичної операції.

"Що стосується обстрілу машини ОБСЄ поблизу н.п. Мар'їнка. Ми неодноразово попереджали, що терористи наносять на свою техніку тактичне маркування сил АТО для здійснення провокацій. У цьому разі йдеться саме про такий випадок", - заявив спікер Інформаційно-аналітичного центру РНБО України Андрій Лисенко на брифінгу.

Він зазначив, що українська сторона не спростовує інформації, наданої ОБСЄ і вдячний спостерігачам за фіксацію подій.

Водночас А.Лисенко наголсоив, що відповідно до розпорядження командування АТО, рух українських військових на зазначених територіях відбувається в колонах, що складаються не менше двох автомобілів. "А в звіті представників місії зазначено, що обстріл здійснювався з одного автомобіля", - нагадав він.

Також спікер Інформаційно-аналітичного центру РНБО поінформував, що маркування, яке було нанесено на автомобіль, було старого зразка.

А.Лисенко також поскаржився, що українська сторона дізналася про цей інцидент не безпосередньо від представників наглядової місії, а з їхнього подальшого звіту, що завадило українським військовим оперативно відреагувати і затримати нападників.

У зв'язку з цим, зазначив він, українська влада закликає спостерігачів ОБСЄ оперативно інформувати про будь-які інциденти для оперативного реагування.

У четвер представник МЗС РФ Олександр Лукашевич вже заявив, що "два представники збройних сил України відкрили попереджувальний вогонь у бік машин." Це дуже обурливий випадок", - заявив російський дипломат, висловивши надію на те, що" місія ОБСЄ також відреагує на ці неприйнятні інциденти".

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни атакували вантажівку в Херсонській області, одна людина постраждала - ОВА

Суд розгляне клопотання Офісу генпрокурора про передання АРМА столичного ТРЦ Gulliver

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

Українські прикордонники після бою з диверсантами РФ на Сумщині змусили їх відступити

Зеленський у Києві зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Гантом

Російська армія вночі обстріляла Дніпровський район Херсона, ніхто не постраждав - ОВА

Суд заарештував намісника Святогірської лаври на 60 діб

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА