17:24 24.11.2014

СММ ОБСЄ має намір у понеділок вирішити із керівництвом Луганської ОДА питання завершення ремонту в Трьохізбенці

3 хв читати
СММ ОБСЄ має намір у понеділок вирішити із керівництвом Луганської ОДА питання завершення ремонту в Трьохізбенці

Спеціальна моніторингова місія (СММ) ОБСЄ в Україні має намір у понеділок зустрітися з керівництвом Луганської облдержадміністрації для завершення ремонтних робіт у селі Трьохізбенка.

"Сьогодні СММ зустрінеться з обласним керівництвом для того, щоб ремонтні роботи були завершені", - йдеться в повідомленні на сторінці СММ у Facebook у понеділок.

У місії нагадали, що в результаті діалогу СММ ОБСЄ в Україні з іррегулярними збройними формуваннями було встановлено 12-годинне перемир'я. У неділю спостерігачі супроводжували ремонтників і підсобних працівників в с. Трьохізбенка (40 км на північний захід від Луганська) для проведення ремонтних робіт із відновлення водо-, газо - та електропостачання. СММ також спостерігала за роздачею гуманітарної допомоги від Луганської ОДА.

"Коли спостерігачі СММ прибули до Трьохізбенки о 09.00 в неділю, температура була -10 градусів. Жителі розповіли СММ, що їх обстрілюють через близькість до лінії фронту", - зазначено в повідомленні.

Представники місії спостерігали за ремонтними роботами, а також за роздачею гуманітарної допомоги (продукти харчування та підгузки).

"Перемир'я зберігалося протягом усього часу, СММ перебувала на місці", - заявляють в місії.

Раніше голова Луганської облдержадміністрації Геннадій Москаль повідомляв, що в Треьохізбенці, яка вже 3 тижні залишається без газу і більше місяця - без електроенергії, так і не вдалося в неділю повернути комунікації через обстріли з боку бойовиків.

"Відновити пошкоджені лінії газо - та електропостачання не дозволяли бойовики так званого Всевеликого війська Донського під керівництвом отамана Козіцина. Тому ми спробували залучити як посередників ОБСЄ. У п'ятницю, під час зустрічі з головою спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Ертугулем Апаканом, я в черговий раз у дуже жорсткій формі попросив місію виконати хоча б одну конкретну справу - допомогти врятувати Трьохізбенку, домовившись з Козіциним про припинення вогню і допуск ремонтників. Представники кілька разів зустрічалися з Козіциним, і в суботу під вечір він гарантував припинення вогню", - цитує Р. Москаля його прес-служба.

Голова Луганської ОДА поінформував, що в неділю вранці особисто поїхав у Трьохізбенку, взявши з собою вантажівку гуманітарної допомоги, паралельно туди виїхали і спостерігачі ОБСЄ. За його словами, ремонтні бригади працювали в двох напрямках.

"З жалем мушу констатувати, що домовленості були зірвані терористами. Групу газовиків з Алчевська і представників ОБСЄ з Луганська вони просто не пропустили до Кримського, а нашу бригаду, яка вийшла на нейтральну територію у форменому спецодязі та з білим прапором, обстріляли з автоматичних гранатометів. Ніхто, на щастя, не поранений, військові евакуювали людей, які так і не почали ремонт", - поінформував Г. Москаль.

У самій Трьохізбенці півдня було тихо, і ремонтники зі Слов'яносербська встигли усунути близько 80% пошкоджень на підконтрольній Козіцину території. А після обіду бойовики відкрили вогонь, тому роботу довелося припинити.

"Ні газ, ні світло в Трьохізбенку так і не подали. (...) ОБСЄ так і не зміг виступити посередником між Україною та терористами, гарантувавши припинення вогню, щоб врятувати мирних жителів від замерзання. Намагатимемося зробити щось самі", - резюмував голова облдержадміністрації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

Не лише Нідерланди готові просто зараз купити батарею Patriot для України - Кулеба

Столтенберг: У НАТО вже зібрали інформацію про наявні засоби ППО, зокрема Patriot, працюючи із союзниками над тим, щоб передислокувати ці системи в Україну

Швейцарія виділить 5 млрд франків на відновлення України

Рютте: Європейські країни, які мають Patriot, розглянуть власну потребу в цих системах із метою передачі їх Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА