17:30 24.11.2014

Кабмін визначився з умовами докапіталізації банків державою

2 хв читати
Кабмін визначився з умовами докапіталізації банків державою

Держава може взяти участь у докапіталізації приватного банку до необхідного рівня за умови згоди акціонерів на передання держави у власність або у розпорядження та користування мінімум 75%+1 акція, а також зменшення розміру статутного капіталу банку на максимальну суму збитків за результатами діагностичного дослідження.

Відповідні умови участі в капіталізації банків із недостатнім рівнем капіталу Кабінет Міністрів України закріпив постановою №633 від 19 листопада, яке оприлюднене на урядовому сайті в понеділок.

Згідно з ним, збори акціонерів капіталізованої банку має прийняти рішення про збільшення статутного капіталу за рахунок вкладів його акціонерів із часткою понад 10%, а також членів спостережної ради, правління і ревізійної комісії.

Іншими умовами є згода на проведення аудиторської перевірки на вимогу Мінфіну та зменшення статутного капіталу на суму збитків, визначених у рамках цієї перевірки, а також згода на призначення радником голови правління банку кандидатури від Мінфіну для моніторингу роботи фінансової установи.

Згідно з постановою, держава може брати участь у виведенні неплатоспроможного банку з ринку, активи або депозити фізичних і юридичних осіб якого становлять 2% і понад 2% від загальних у банківській системі. Ще однією умовою є зменшення розміру статутного капіталу неплатоспроможного банку до 1 грн.

Як повідомлялося, у рамках першого перегляду програми stand-by із Міжнародним валютним фондом (МВФ) в серпні цього року уряд і Нацбанк домовилися, що держава рятуватиме шляхом рекапіталізації за рахунок державних коштів лише банки, активи або депозити яких становлять понад 2% від загальних по банківській системі. Згідно з Меморандумом про економічну і фінансову політику української влади, як і в 2014 році, уряд домагатися виділення адекватних державних коштів для цієї мети в бюджеті 2015 року.

У матеріалах МВФ уточнювалося, що оцінку необхідних ресурсів для підтримки банківської реструктуризації збільшено з 1% ВВП (близько 15 млрд грн) до 2,8% ВВП у 2014-2015 роках, зокрема 0,8% ВВП на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб.

Вказувалося також, що дрібні банки, які зіткнулися з проблемою неплатоспроможності, проходитимуть через процедури Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Поки що Кабмін вирішив докапіталізувати на 11,6 млрд грн 10-річними облігаціями внутрішньої державної позики, випущеними під 6% річних, лише Ощадбанк з часткою держави 100%.

Водночас великому "Віейбі Банк" (VAB Банк, Київ) за зобов'язаннями перед фізичними особами близько 10 млрд грн і юрособами близько 3,6 млрд грн у такій докапіталізації було відмовлено, і Фонд гарантування вкладів ввів у нього тимчасову адміністрацію.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЗС України за добу ліквідували 820 окупантів

Окупанти за добу завдали 386 ударів по дев’яти містах і селах Запорізької області, є постраждалий

РФ у ніч на п'ятницю атакувала об'єкти енергетики, пошкоджено теплові та гідроелектростанції

Генштаб ЗС України: На фронті відбулося 59 бойових зіткнень, на новопавлівському напрямку відбито 22 атаки противника

Генштаб ЗС України: За минулу добу армія РФ здійснила 16 ракетних і 131 авіаудар

Генштаб ЗС України: Авіація завдала ударів по 14 районах скупчення сил противника

Під повітряною атакою перебували Дніпро, Кам'янське, Павлоград, Кременчук, Івано-Франківськ, н.п. Дніпропетровської і окремі об'єкти Львівської обл.

29 березня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Федоров представив новий комплекс дистанційного розмінування

Лоцман вантажного судна викликав допомогу буксира, перш ніж врізатися в міст у Балтіморі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА