13:23 26.11.2014

Банкомати і POS-термінали мають бути відключені на не контрольованих Києвом територіях у зоні АТО - НБУ

3 хв читати
Банкомати і POS-термінали мають бути відключені на не контрольованих Києвом територіях у зоні АТО - НБУ

Банкомати та POS-термінали мають бути відключені на не контрольованих українською владою територіях у зоні проведення антитерористичної операції (АТО) в Донецькій і Луганській областях, повідомили в Національному банку України (НБУ), роз'яснюючи позицію регулятора щодо поточного режиму проведення розрахунків на таких територіях.

"Обслуговування платіжних карток фізичних осіб під час здійснення розрахунків у торговельних мережах населених пунктів, які не контролює українська влада, не відбуватиметься (АТМ і POS-термінали буде відключено)", - зазначено в повідомленні НБУ, переданому агентству "Інтерфакс-Україна" в середу.

Водночас, згідно з повідомленням, поточні вимоги НБУ не передбачають заборони на обслуговування платіжних карток, випущених банківськими установами для фізосіб, які проживають на не підконтрольних українській владі територіях, під час здійснення розрахунків на підконтрольних Києву територіях.

У НБУ нагадали, що відповідно до вимог пункту 1 постанови НБУ №466 банки України мають призупинити здійснення всіх видів фінансових операцій у населених пунктах, які не контролює українська влада.

"НБУ не встановлював жодних обмежень, які стосувалися порядку обслуговування громадян, зареєстрованих у Луганській і Донецькій областях, що проживають поза зоною проведення АТО, і не обмежував їхнього права розпоряджатися своїми доходами та заощадженнями", - наголосили в Нацбанку.

У НБУ також зазначили, що банки відновлять фінансові операції після переходу району/міста обласного значення Донецької та Луганської областей під контроль української влади.

"Технічно банки можуть відключити всіх користувачів, зареєстрованих на неконтрольованих територіях. Але не думаю, що це станеться насправді", - прокоментував ситуацію голова комітету асоціації "Український кредитно-банківський союз" із розвитку ринку фінансових послуг Юрій Блащук.

При цьому він зазначив, що банкам, ймовірно, доведеться вилучити свої термінали з роздрібних точок, що розташовані на неконтрольованих територіях.

"Людина, що покинула зону АТО, може користуватися своїми картками та рахунками вільно, якщо банк організував обслуговування таких рахунків у своїх підрозділах на підконтрольній українській владі території", - додав координатор комітету банківських продуктів і правового забезпечення НАБУ Дмитро Глінський.

Окрім того, як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в українських банках, згідно з постановою НБУ №466 вони припинили діяльність на не підконтрольних Києву територіях.

"Згідно з постановою НБУ №466, дочірній банк Сбербанку Росії припинив роботу низки відділень, розташованих на території Донецької та Луганської областей, зокрема в місті Донецьку", - повідомила прес-служба Сбербанку Росії.

У державному Ощадбанку повідомили, що станом на 24 листопада 2014 року його підрозділи не здійснюють фінансових операцій у Донецьку, Луганську, Макіївці, Єнакієвому, Горлівці, Ровеньках, Краснодоні, Антрациті, Алчевську та інших населених пунктах у районі проведення антитерористичної операції.

"Водночас Ощадбанк посилив роботу своїх відділень у прифронтових районах Донбасу. Крім того, ми створили у своєму контакт-центрі окрему лінію для дзвінків із Донецької та Луганської областей і втричі збільшили його пропускну спроможність", - повідомила прес-служба банку.

"ПУМБ призупинив здійснення фінансових операцій у населених пунктах, які не контролює українська влада, згідно з постановою НБУ №466", - повідомили в прес-службі ПУМБ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА