12:52 27.11.2014

Одеський суд розглядає справу щодо подій 2 травня

2 хв читати
Одеський суд розглядає справу щодо подій 2 травня

Приморський районний суд Одеси розпочав розгляд першої частини кримінального провадження щодо подій 2 травня, передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна".

У залі суду велика кількість співчуваючих обвинуваченим і журналістів.

На самому початку засідання один з обвинувачених - громадянин Росії заявив клопотання про відвід колегії суддів, що розглядає справу. Клопотання він мотивував тим, що не довіряє суду "через то, що діється в Україні". Однак після наради судді не задовольнили клопотання, оскільки воно не було обґрунтовано у відповідності з Кримінальним процесуальним кодексом України.

Після відновлення клопотання представник обвинувачення заявив клопотання про те, щоб перенести перше засідання у зв'язку з тим, що в суд не з'явилися деякі адвокати обвинувачених, а також деякі обвинувачені, що утримуються під домашнім арештом. Крім того, прокурор вимагає продовжити термін утримання під вартою тих обвинувачених, які утримуються в СІЗО, мотивувавши це ризиками впливу підсудних на слідство.

Під час обговорення цього клопотання адвокати погоджувалися з перенесенням засідання, однак виступали категорично проти другої його частини. У своїх виступах вони заявляли, що продовження утримання під вартою суперечить КПК України, а також обвинувачені не були з ним ознайомлені за три години, як того вимагає закон. Крім того, адвокати, і підсудні висували свої клопотання про надання перекладачів, про відмову від адвокатів тощо.

Суд вислухав їх і пішов до нарадчої кімнати для ухвалення рішення.

Як повідомлялося, 2 травня в Одесі під час масових заворушень загинули 48 осіб, понад 200 дістали поранень. Більшість жертв трагедії загинули в Будинку профспілок.

Слідство встановило, що масові заворушення в Одесі були організовані та навмисне сплановані.

Через кілька днів правоохоронці затримали головних фігурантів екстремістських організацій, а також кілька співробітників міліції. Крім того, в той же час екс-начальник ГУ МВС України в Одеській області Дмитро Фучеджі був оголошений в розшук. Він перетнув кордон України і сховався від слідства.

25 вересня президент України Петро Порошенко заявив, що у справі про події 2 травня в Одесі три особи вже притягнуті до відповідальності, а Д. Фучеджі перебував у бігах. При цьому глава держави попросив його про сприяння в поверненні Д. Фучеджі до України для його притягнення до відповідальності.

Водночас радник глави МВС Зорян Шкіряк повідомив, що Головне слідче управління МВС завершило розслідування кримінального провадження за фактами масових заворушень в Одесі 2 травня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА