17:46 15.12.2014

Харківський суд присудив по 94 тис. компенсації моральної шкоди трьом жителям області за незаконні дії міліції і прокуратури

2 хв читати
Харківський суд присудив по 94 тис. компенсації моральної шкоди трьом жителям області за незаконні дії міліції і прокуратури

Апеляційний суд Харківської області ухвалив рішення про виплату трьом жителям смт. Шевченковому (Харківська обл.) за 93,8 тис. грн як компенсацію моральної шкоди, завданої внаслідок незаконних дій міліції та прокуратури.

"Стягнути з Державної казначейської служби України за рахунок коштів Державного бюджету України шляхом списання коштів з єдиного казначейського рахунку на відшкодування моральної шкоди за 93,8 тис. грн кожному", - зазначається в рішенні суду.

Як повідомив кореспонденту агентства Інтерфакс-Україна представник позивачів Роман Лихачов, підставою для вимоги компенсації стало безпідставне притягнення до кримінальної відповідальності та порушення права на свободу пересування його клієнтів.

"У рамках розслідування кримінальної справи, правоохоронні органи тривалий час тримали їх на підписці про невиїзд. Через 6 років справу було закрито "за відсутністю в діях складу злочину". Однак люди дізналися про це лише через 2 роки. Таким чином, невинні перебували в статусі обвинувачених і були обмежені у свободі пересування - понаде 6 років юридично, і понад 8 років - фактично", - пояснив Р. Ліхачов.

Він наголосив, що рішення такого роду в українській судова практиці - велика рідкість.

"Це дуже рідкісний прецедент, щоб український суд визнав, що держава щось має", - сказав Р. Ліхачов.

Він також зазначив, що домогтися присудження такої значної компенсації вдалося лише в результаті повторного розгляду справи апеляційним судом.

"У квітні цього року апеляційний суд Харківської області визнав безпідставним притягнення до кримінальної відповідальності та позбавлення права на пересування і присудив кожному з позивачів по 15 тис. грн. компенсації. Враховуючи, що сума відшкодування, призначеного судом, була значно менша від тієї, що позивачі вимагали згідно із законодавством, вони подали касаційну скаргу. Суд касаційної інстанції погодився з їхніми доводами і відправив справу на перегляд знову до Апеляційного суд Харківської області", - сказав Р. Ліхачов.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА