18:12 18.12.2014

Адвокати Савченко отримали від СБУ дані, що підтверджують її невинуватість - Кожем'якін

3 хв читати
Адвокати Савченко отримали від СБУ дані, що підтверджують її невинуватість - Кожем'якін

Служба безпеки України передала адвокатам народного депутата України (фракція "Батьківщина"), льотчиці Надії Савченко докази непричетності до злочину, в якому звинувачує українку російську сторону, повідомив керівник парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем'якін (фракція "Батьківщина").

"Сьогодні адвокати готують ці докази, щоб приєднати до матеріалів кримінальної справи. Я думаю, це відбудеться в понеділок, під час засідання суду в Москві про продовження перебування Савченко в СІЗО. У цих матеріалах є докази свідків, які чітко вказують на те, що за годину до того, як загинули журналісти, Надія вже була в полоні так званого загону "Зоря". Ця інформація підтверджується не лише зі слів свідків, але і технічними засобами, які СБУ передала в установленому порядку", - повідомив він на прес-конференції в четвер, повідомляє прес-служба "Батьківщини".

А. Кожем'якін поінформував, що ці дані вказують на те, що телефон, яким користувалася Н.Савченко, перебував у Луганську і перестав працювати за годину до того, як почалися події, пов'язані з убивством російських журналістів.

"Взагалі вона була в іншому місті. Сьогодні президент Росії Путін озвучив на прес-конференції інформацію, що нібито за даними правоохоронних органів Російської Федерації Савченко причетна до скоєння злочину, що вона нібито була навідником у місті, де перебували ті журналісти. Ознайомившись з матеріалами, які були передані колегам, я вважаю, що його слова - брехня. Надія Савченко невинна, вона взагалі не має відношення до цього злочину, вона була і є політичним в'язнем", - зазначив він.

За словами А. Кожем'якіна, представники фракції "Батьківщина" готуються до виїзду 22 грудня в Москву, щоб підтримати Н.Савченко на суді та особисто побачити, як відбувається весь процес осуду невинної людини.

За даними керівника парламентського комітету, загалом близько 50 громадян України перебувають у полоні на території РФ, звільнення яких вимагає Верховна Рада.

У свою чергу, сестра Н.Савченко, Віра на прес-конференції зазначила, що Надія не має наміру припиняти голодування, а також заявила про погіршення її здоров'я.

"Каталізатором цього стало погіршення стану та ігнорування з боку тюремників прохання Надії дати ліки. Зараз лікар все ж передав таблетки і стан начебто поліпшився, але вона не припиняє голодування. З їжі їй залишили лише воду, ніякого чаю або цукру - все забрали", - розповіла В. Савченко.

Вона зазначила, що зараз Н.Савченко перебуває в одиночній камері.

"Надя просила передати ліки в уколах, оскільки таблетки пропалили шлунок. Я підозрюю, що у неї виразка і, мабуть, не одна, тому таблетки ковтати вона вже не може", - додала сестра.

33-річна льотчиця Н.Савченко воювала на сході України у складі добровольчого батальйону "Айдар" і в червні потрапила в полон до бойовиків під містом Щастя Луганської області. 8 липня вона виявилася в РФ, Воронезькому СІЗО. 9 липня їй було офіційно пред'явлено звинувачення в пособництві у вбивстві. Н.Савченко всі звинувачення відкидає. Українська сторона вимагає її звільнення.

У жовтні Н.Савченко була обрана депутатом Верховної Ради України від партії "Батьківщина", а 19 листопада ЦВК зареєструвала її народним депутатом України.

За даними адвокатів, Н.Савченко почала голодування 13 або 15 грудня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА