12:58 29.12.2014

У полоні у бойовиків на сході України перебувають понад 900 осіб - правозахисник

3 хв читати
У полоні у бойовиків на сході України перебувають понад 900 осіб - правозахисник

У полоні у незаконних збройних формувань, що діють на сході України, перебувають понад 900 осіб, що втричі перевищує офіційну статистику, заявляє керівник аналітичного напрямку Української Гельсінської спілки з прав людини Олег Мартиненко.

"Кількість людей, які перебувають у полоні, зашкалює за 800-900 осіб; за офіційними даними, дані МВС - це близько 300 осіб. Порушення прав людини абсолютно різні", - розповів О. Мартиненко на прес-конференції в понеділок в агентстві "Інтерфакс-Україна.

За його словами, це стосується не лише військовослужбовців, але і всіх людей в Луганській і Донецькій областях, які постраждали тим або іншим чином.

Присутня на прес-конференції керівник моніторингової групи Центру громадських свобод Олександра Романцова зазначила, що моніторингова група українських правозахисників зафіксувала численні порушення прав людини у містах Сєверодонецьку, Лисичанську і Донецьку на сході України під час окупації бойовиками. У Сєвєродонецьку було виявлено чотири місця, в яких містилися полонені, ще два - в Лисичанську; це були адміністративні будівлі підприємств.

"Ми можемо сказати, що на території, підконтрольній "ЛНР", "ДНР" (самопроголошені на сході України Луганська і Донецька "народні республіки" - ІФ) порушення прав людини просто катастрофічні. На кінець червня одна з громадських організацій в Луганській області сказала, що в полоні перебувають понад 200 осіб. Туди потрапляють люди соціально активні, політичні, люди, здатні висловлювати свою думку", - розповіла вона.

"Ми прекрасно розуміємо, що без організаційної підтримки правоохоронних органів, без їхньої мовчазної згоди того, що відбувається на цих територіях, цього б не було, вони просто не виконували свої функції із захисту людей", - наголосила О. Романцова.

За її словами, всі дані про порушення прав людини, які моніторингова група зафіксувала на сході країни, були передані правоохоронцям. Після моніторингової місії правозахисники направили запити до міських управлінь міліції Донецької та Луганської областей, щоб отримати офіційну інформацію - яку кількість порушень прав людини зафіксували вони, скільки відкрито кримінальних проваджень, і як вони розслідуються. Крім того, правозахисники звернулися із запитом до МВС щодо порушень, однак ще не отримали на нього відповідь.

О. Романцова наголосила, що мобільні моніторингові групи працюватимуть доти, доки не будуть зафіксовані всі порушення прав людини.

6-11 грудня моніторингова група Центру громадських свобод спільно з Українською Гельсінською спілкою з прав людини здійснювала моніторинговий візит на звільненій українською армією території. Метою поїздки було вивчення ситуації з порушенням прав людини з квітня до липня 2014 року, які орієнтовно відповідають періоду окупації цього регіону незаконними збройними формуваннями.

Група досліджувала випадки викрадення людей, утримання їх у заручниках, застосування до них тортур. Під час візиту члени моніторингової групи спілкувалися з жертвами та свідками порушень прав людини.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

Не лише Нідерланди готові просто зараз купити батарею Patriot для України - Кулеба

Столтенберг: У НАТО вже зібрали інформацію про наявні засоби ППО, зокрема Patriot, працюючи із союзниками над тим, щоб передислокувати ці системи в Україну

Швейцарія виділить 5 млрд франків на відновлення України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА