19:39 29.01.2015

Україна готова до відновлення моніторингу транзиту російського газу до ЄС - Демчишин

2 хв читати

Україна підтримує ініціативу Європейського Союзу щодо відновлення моніторингу природного газу та готова прийняти групу міжнародних експертів, яка 30 січня прибуде до Києва, повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин під час зустрічі з послами Польщі, Словаччини, Чехії, Угорщини, Німеччини та ЄС.

Згідно з повідомленням прес-служби Міненерговугілля, учасники зустрічі обговорили транзит природного газу до Європи територією України, а також визначили заходи, які сприятимуть його прозорості та посилять гарантії для європейських партнерів.

В.Демчишин запевнив голів диппредставництв, що українська сторона в повному обсязі виконує взяті на себе зобов'язання перед міжнародними партнерами щодо безперебійного транзиту російського газу до країн Європи.

Міністр також озвучив учасникам зустрічі пропозицію щодо перенесення точок передачі природного газу із західних кордонів Україна-Європа на кордон України з Росією. Таким чином, можна буде уникнути будь-яких маніпуляцій з боку Росії, а європейські газові компанії матимуть можливість укладати угоди про транзит безпосередньо з українською стороною.

"Європа зможе сама вибирати транзитну територію, буде конкуренція маршрутів", - зазначив він, висловивши сподівання на підтримку Брюсселя в цьому питанні.

Глава Міненерговугілля також повідомив послам, що поточні загальносвітові тенденції на енергетичних ринках, сезонність і підтримка з боку Євросоюзу сприятимуть посиленню переговорних позицій України в питанні визначення нової ціни на російський газ у рамках переговорів щодо ціни "літнього пакета".

Як повідомлялося, "Укртрансгаз", оператор української ГТС, здійснює щоденну публікацію даних щодо транзиту природного газу до Євросоюзу на інформаційній платформі асоціації операторів газотранспортних мереж Європи (ENTSOG).

Україна в 2014 році скоротила транзит газу до країн ЄС та Молдови на 28% порівняно з 2013 роком - до 62,2 млрд куб. м. Зокрема, транзит до ЄС скоротився на 29,1%, до 59,4 млрд куб. м, тоді як до Молдови зріс на 18,3% - до 2,8 млрд куб. м.

"Укртрансгаз", 100% якого належить НАК "Нафтогаз України", експлуатує систему магістральних газопроводів і 12 підземних сховищ газу країни. Пропускна спроможність ГТС України на вході становить 288 млрд куб. м, на виході - 178,5 млрд куб. м, зокрема до країни Європи 142,5 млрд куб. м, до Молдови - 3,5 млрд куб. м.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА