13:11 28.02.2015

Кабмін проситиме ВР ухвалити закон про ринок газу для відновлення фінансування МВФ

2 хв читати
Кабмін проситиме ВР ухвалити закон про ринок газу для відновлення фінансування МВФ

Кабінет Міністрів України проситиме Верховну Раду ухвалити закон про ринок газу, який вже подано в новій редакції до парламенту для відновлення фінансування МВФ.

"Це була умова і МВФ, і умова Світового банку. У передумовах Світового банку цей законопроект прямо прописано", - сказав перший заступник міністра фінансів України Ігор Уманський журналістам у суботу.

За його словами, Кабмін пропонуватиме Верховній Раді ухвалити цей законопроект у першому читанні. "Тому що насправді я очікую жваве обговорення цього законопроекту", - зазначив перший заступник міністра.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк на засіданні Національної ради реформ 2 лютого закликав народних депутатів ухвалити схвалений Кабінетом Міністрів законопроект "Про ринок природного газу".

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв зазначав, що ухвалення Верховною Радою законопроекту "Про ринок природного газу" створить умови для його купівлі європейськими компаніями на кордоні Україна-РФ.

"Уївалення цього законодавства дасть змогу привести наші відносини з "Газпромом" теж у відповідність з європейськими стандартами. У свою чергу, це створить необхідні умови для реалізації дуже важливого для нас завдання - щоб європейські компанії купували газ у "Газпрому" на кордоні України і РФ, а потім вже самі замовляли у нас транспортні потужності", - сказав він в інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня. Україна".

За його словами, європейські компанії зможуть за звичними для них правилами не тільки замовляти транспортні потужності, а й користуватися українськими підземними сховищами газу.

"Значно полегшиться завдання створення спільного підприємства для управління української ГТС - адже оператору з Європейського Союзу буде набагато комфортніше працювати у звичному, європейському законодавчому полі", - додав він.

Глава "Нафтогазу" наголосив, що законопроект розроблено в тісній співпраці з секретаріатом Європейського Енергетичного співтовариства.

"Ухвалення цього законопроекту є міжнародним зобов'язанням України в рамках договору про приєднання до Енергетичного співтовариства... За останній рік ми на власному досвіді переконалися в перевагах європейського енергетичного законодавства. "Газпром" чинив шалений тиск на європейських постачальників газу та операторів мереж, але ми все одно змогли придбати достатньо газу за нижчою, ніж у "Газпрому", ціною", - зазначив А.Коболєв.

А.Коболєв також повідомив, що приведення українського "газового законодавства у відповідність до європейських стандартів відкриває перед Україною перспективу участі країни в Європейському енергетичному співтоваристві.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА