19:56 05.03.2015

МЗС України вимагає від російської сторони дозволу на відвідування українськими лікарями Надії Савченко

2 хв читати

Міністерство закордонних справ України 4 березня викликало консула посольства Російської Федерації в Україні (прізвище не зазначено) та вручило йому низку нот російській стороні.

Як повідомляє прес-служба МЗС, зокрема, російській стороні висунуто вимогу без зволікань надати дозвіл на відвідання та обстеження групою українських лікарів народного депутата України, члена делегації України в ПАРЄ, Героя України Надії Савченко, яка голодує вже понад 80 днів та яку утримують у Росії.

"Українська сторона наполягає на безумовному звільненні та поверненні в Україну Надії Савченко, а також інших політичних в'язнів - громадян України, які незаконно утримуються в Росії", - зазначено в повідомленні.

Російському дипломату в категоричній формі заявлено про неприйнятність наявної практики поводження в Росії з громадянами України, вказано на численні випадки їх безпідставного затримання, неповідомлення до консульських установ про випадки обмеження їх свободи, неприпустимі дії співробітників правоохоронних органів РФ, що принижують людську гідність українських громадян та які можуть бути кваліфіковані як застосування фізичного та психологічного впливу, а також тортури.

Крім того, вказано на необхідність негайного забезпечення російською стороною реалізації передбаченого статтею 13 Консульської конвенції між Україною та РФ права консульських посадових осіб України відвідувати заарештованих громадян України. У зв'язку з цим консулу вручили чергову ноту щодо невідкладного надання доступу до заарештованих у Росії Миколи Карпюка, Станіслава Клиха, Валентина Виговського та Юрія Солошенка.

Представнику російського посольства також вручено ноту протесту у зв'язку з протиправними діями правоохоронних органів РФ стосовно народного депутата України, члена делегації України в ПАРЄ Олексія Гончаренка, якого затримали 1 березня в Москві, та вимогою проведення ретельного розслідування цього випадку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

Кількість постраждалих унаслідок ворожого удару по Балаклії зросла до 10

До Ради надійшла заява Сольського про відставку з посади міністра агрополітики - Стефанчук

Окупанти завдали удару по вокзалу Балаклії, постраждали 7 мирних жителів - ОВА

Зеленський про закриття неба над Україною західними партнерами: Питання не "чому", а "коли"

Кількість загиблих унаслідок ворожого удару по селищу Удачному на Донеччині зросла до 3, поранені 4 - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА