14:00 30.03.2015

"Нафтогаз України" оцінює зобов'язання перед "Укрнафтою" за 10,1 млрд куб. м газу в 3,753 млрд грн

2 хв читати
"Нафтогаз України" оцінює зобов'язання перед "Укрнафтою" за 10,1 млрд куб. м газу в 3,753 млрд грн

НАК "Нафтогаз України" оцінює свої зобов'язання перед ПАТ "Укрнафта" за спожитий населенням газ за період 2006-2011 рр. в обсязі 10,1 млрд куб. м за встановленими держрегулятором цінами в сумі 3,753 млрд грн.

Про це йдеться в складеній за міжнародними стандартами фінансової звітності (МСФЗ) аудийованій звітності "Нафтогазу" за 2012-2013 рр., яку було оприлюднено 27 березня 2015 року.

У держхолдингу нагадують, що згідно з чинним законодавством "Укрнафта" має реалізовувати весь видобутий газ "Нафтогазу". Водночас протягом 2006-2011 рр. угоди на продаж газу між "Укрнафтою" та НАК не було укладено. Також не було укладено угоди на зберігання газу між "Укрнафтою" та "Укртрансгазом".

"Оскільки споживання природного газу є безперервним процесом, а у населення є чинні угоди на постачання природного газу, підстав для переривання постачання газу немає. Компанія заявила про своє право укладати угоди про продаж газу через суд", - йдеться у звітності.

Водночас "Укрнафта" подала позов до суду про те, що ціна продажу, встановлена НКРЕ, не є справедливою, і необхідно встановити вищу ціну. Паралельно "Укрнафта" подала низку позовів проти "Укртрансгазу" та "Нафтогазу" за право власності на видобутий природний газ.

Раніше бізнесмен Ігор Коломойський, який є міноритарним акціонером "Укрнафти", не виключив можливість розглядів у Лондонському міжнародному арбітражному суді щодо несплати державою в особі НАК "Нафтогаз України" видобутого ПАТ "Укрнафта" природного газу. Водночас він розраховує, що сторони зможуть досягти компромісного рішення, уклавши мирову угоду.

Як повідомлялося, підприємства, державна частка в статутному капіталі яких прямо або опосередковано перевищує 50%, мають реалізовувати весь видобутий на території країни газ "Нафтогазу України" для його наступного продажу для потреб населення. При цьому НКРЕ/НКРЕКП надано повноваження на підставі обґрунтованих витрат газодобувних підприємств затверджувати для кожного з них ціну реалізації природного газу.

В "Укрнафті" заявили, що компанія готова реалізовувати видобутий газ лише за економічно обґрунтованою ціною, тоді як держрегулятор затверджує компанії ціну продажу, яка є нижчою за його собівартість.

НАК "Нафтогаз України" належить 50%+1 акція "Укрнафти", групі компаній, пов'язаних з акціонерами ПриватБанку (Дніпропетровськ), - близько 42% акцій.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

Лише 26% наданих інформаційних повідомлень про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

По інфраструктурному об'єкту Сум завдано удару КАБ, наслідки атаки уточнюють - ОВА

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА