19:35 31.03.2015

Уряд ушосте запровадить на місяць надзвичайні заходи в електроенергетиці - прем'єр

3 хв читати

Уряд України схвалить пропозицію Міненерговугілля про введення вшосте надзвичайних заходів на електроенергетичному ринку терміном на один місяць, проте вимагає від відомства навести лад на ринку, заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

"Я вкрай незадоволений: продовження надзвичайного стану відображає реальний стан в енергетичному секторі. 2,5 млрд неплатежів, повний безлад у розрахунках з підприємствами електроенергетики. Вугілля, як завжди, вже немає", - сказав прем'єр, відкриваючи засідання Кабінету Міністрів у Києві у вівторок.

Прем'єр доручив Міненерговугілля й Національній комісії, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) подати на розгляд уряду прогнозований баланс електроенергетики, провести роботу із встановлення справедливих тарифів.

За словами А.Яценюка, мають бути погашені борги із заробітної плати перед шахтарями.

"200 млн грн уряд виділив, 250 млн грн, я знаю, віддав ринок ("Енергоринок" - ІФ) - і кудись ці 250 млн грн пішли на якийсь банк, який уже збанкрутів (банк "Київська Русь" - ІФ)", - сказав прем'єр.

Як зазначив А.Яценюк, уряду та профільним енергетичним відомствам належить домогтися ухвалення двох важливих законопроектів.

"Ухвалення двох законів - це вже наша спільна відповідальність. Нарешті треба вирішити питання "зеленого тарифу" - тому що він уже настільки зелений, його майже прирівняли за "зеленістю" до долара США. Він повинен відповідати ринковим умовам, а не лобістським умовам. І друге - уряд має нарешті отримати повноваження щодо впровадження правил електроенергетичного ринку на тимчасово окупованих територіях і в зоні АТО", - резюмував він.

Як повідомлялося, Кабмін постановою №372 від 13 серпня 2014 року затвердив порядок вжиття тимчасових надзвичайних заходів з подолання наслідків тривалого порушення нормальної роботи ринку електроенергії, а розпорядженням №764 від того ж дня вперше затвердив необхідність вжиття таких заходів. Згодом такі заходи подовжували розпорядженнями від 1 жовтня, 7 листопада, 8 грудня 2014 року, 14 січня і 25 лютого 2015 року.

Цей режим дає додаткові можливості Нацкомісії з регулювання електроенергетики і комунальних послуг у встановленні тарифів і проведенні розрахунків, а для оператора енергосистеми "Укренерго" – у виконанні технічних функцій передачі й використання енергопотужностей.

Тимчасові надзвичайні заходи можуть застосовуватися на період, що не перевищує один місяць. При цьому Кабмін має право ухвалити рішення щодо продовження терміну дії ухвалених тимчасових надзвичайних заходів, але не більш ніж на один місяць. Зокрема, на період застосування відповідних заходів суб'єкти електроенергетики незалежно від форми власності зобов'язані діяти відповідно до стандартів операційної безпеки функціонування об'єднаної енергетичної системи й оперативних команд і розпоряджень держпідприємства "НЕК "Укренерго".

Необхідність вжиття відповідних заходів виникла в результаті бойових дій на Донбасі, що спричинили зниження видобутку вугілля і його підвезення на електростанції, які є основними споживачами вугільної продукції, що призвело до дефіциту потужностей в енергосистемі.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Міноборони України опублікувало основні новації в законі про мобілізацію, який набуде чинності 18 травня

Байден підписав закон про надання допомоги Україні

ВР має намір удосконалити законодавство про звернення

Лондон та Берлін мають намір співпрацювати для виробництва відновлюваної енергії у Північному морі

Сунак і Шольц заявили про спільну роботу над варіантами використання заморожених активів РФ

Генпрокурор підписав стандарт діяльності прокурорів із захисту інвестицій під час досудового розслідування

На все майно ексголови Верховного Суду Князєва накладено арешт - Мін'юст

ВР розширила компетенцію органів місцевого самоврядування в частині міжтериторіального та транскордонного співробітництва

"Укренерго": Ввечері буде застосовано обмеження енергопостачання для промспоживачів і бізнесу в усіх регіонах

ДТЕК відновив електропостачання споживачів Святошинського району в Києві

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА