11:23 01.04.2015

"Нафтогаз" готовий відновити закупівлі газу в "Газпрому" за умови підтвердження ціни закупівлі близько $250 за 1000 куб. м - Демчишин

3 хв читати
"Нафтогаз" готовий відновити закупівлі газу в "Газпрому" за умови підтвердження ціни закупівлі близько $250 за 1000 куб. м - Демчишин

НАК "Нафтогаз України" з 1 квітня тимчасово припинив закупівлю російського газу, проте готовий відновити це у разі юридичного підтвердження зниження ціни газу до приблизно $250 за 1000 куб. м і оформлення відповідних документів з "Газпромом", повідомив міністр енергетики і вугільної промисловості України Володимир Демчишин.

"Поки не брали сьогодні (російський газ). Якщо підтвердимо ціну $250, то купуватимемо", - сказав він на прес-конференції в Києві в середу.

В. Демчишин уточнив, що "Нафтогаз" і "Газпром" щодня ведуть двосторонню операційну діяльність, обмінюються різними документами. За його словами, оплата і постачання поновляться, щойно компанії "Погодять технічну угоду, яка підтвердить ціну до того, як буде укладено "велику угоду".

Водночас глава Міненерговугілля висловив сподівання, що на тристоронніх переговорах за участю ЄС 13-14 квітня вдасться остаточно юридично закріпити умови закупівлі російського газу на період до кінця майбутнього опалювального сезону 2015/16 років.

"Нам треба готуватися до наступного опалювального сезону. Нам потрібен договір не на другий квартал, а треба продовжити дію меморандуму (підписаного наприкінці жовтня 2014 року в Брюсселі) на наступний опалювальний сезон. Нам важливо розуміти ціноутворення до кінця опалювального сезону 2016 року", - пояснив міністр.

"13-14 квітня буде підписано юридичний документ, який відкоригує повністю увесь період", - спрогнозував В. Демчишин.

За його словами, принципова домовленість про те, що закладена в меморандумі формула працюватиме на триваліший період, ніж другий квартал цього року, є.

Він уточнив, що нині "Нафтогаз" закуповує газ у Європі за ціною близько $280 за 1000 куб. м, тому в разі зниження ціни російського газу з $329 за 1000 куб. м у першому кварталі до приблизно $250 за 1000 куб. м у другому відповідно до закладеної в угоді 2009 року формули й з урахуванням знижки його закупівля стає економічно вигідною.

При цьому глава Мінерговугілля України зазначає, що зафіксований в газовому контракті 2009 року принцип "бери або плати", відмова від застосування якого була закріплена домовленостями в жовтні 2014 року, як і раніше, не працюватиме. "Принцип "бери або плати" не працює", - сказав міністр.

В. Демчишин наголосив, що нині ситуація з газопостачанням України збалансована. За його словами, після недавнього похолодання добовий відбір газу із сховищ, в яких зараз понад 7,7 млрд куб. м, становить менш ніж 10 млн куб. м на добу за об'єму споживання близько 110 млн куб. м, тоді як до похолодання споживання падало нижче 100 млн куб. м на добу і добір з ПСГ не здійснювався. Міністр уточнив, що за реверсом Україна щодня отримує 40-45 млн куб. м, а ще 55 млн куб. м видобуває самостійно, таким чином практично повністю балансуючи попит.

Водночас він зазначив, що необхідно накопичувати запаси до наступного опалювального сезону і також бути готовим до зростання споживання газу в промисловості, тому за вигідних цін Україна готова купувати російський газ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА