15:28 01.04.2015

Усі теракти в Україні курирують російські спецслужби, штаби розгорнуто в Донецьку та Луганську - Наливайченко

2 хв читати
Усі теракти в Україні курирують російські спецслужби, штаби розгорнуто в Донецьку та Луганську - Наливайченко

Спецслужби РФ та їхні представники розгорнули штаби в Луганську та Донецьку і курирують підготовку та здійснення терористичних актів на території України - і підконтрольній, і не підконтрольній українській владі, заявляє глава Служби безпеки України Валентин Наливайченко.

"Усі терористичні акти, що відбуваються на території України (контрольованій та тимчасово не контрольованій нами), готують і здійснюють під керівництвом російських спецслужб. Нині в Луганській і Донецькій областях діють найбільш небезпечні терористичні угруповання, які отримують фінансування та зброю з Росії. Саме вони, використовуючи сучасні міни, так звані прилипали, та іншу вибухівку, здійснюють теракти на півдні та сході країни", - розповів В.Наливайченко в інтерв'ю газеті "День", опублікованому в середу під заголовком "СБУ проти ФСБ".

За його словами, спецслужби затримують представників цих терористських груп. "Ми таких кур'єрів і гастролерів затримували і затримуватимемо на території й інших областей України. Наприклад, нині триває суд над громадянкою України, яку офіцери Головного розвідувального управління РФ направили з Луганська до Києва для здійснення теракту. Наші слідчі розслідують цю справу і вимагають довічного ув'язнення для цієї особи", - повідомив він.

Глава СБУ також розповів, що спецслужби РФ проводять тренінги і навчання для представників самопроголошених Донецької та Луганської "народних республік" і розгорнули штаби в Донецьку та Луганську. "Спецслужби Росії та їхні представники розгорнули штаби в Луганську та Донецьку - вони координують, забезпечують і сприяють навчанням терористів на тимчасово окупованих територіях. Для цього використовують відповідні полігони. Також спецслужби РФ сприяють у забезпеченні зв'язком терористів, надають їм боєприпаси, російську бронетехніку", - повідомив він.

За словами В.Наливайченка, всі ці факти документують "для кримінальної справи проти терористичних організацій "ЛНР" і "ДНР". "Це необхідно і для світової співдружності, і для трибуналу в Гаазі, і для того, щоб коли ці території буде звільнено, кожен, хто причетний до терористичних організацій, був притягнутий до кримінальної відповідальності", - додав він.

Керівник СБУ також прокоментував заяву лідера Комуністичної партії України Петра Симоненка про плани провести 1 травня в Києві мітинг за участю російських колег. "Нехай збирають своє зборище. Але ті, хто причетний до терористичної та сепаратистської діяльності, одразу будуть затримані... Тих, хто сприяв агресії на сході нашої країни, переслідуватимуть як колабораціоністів Кремля та як тих, що вчинили злочини проти людяності", - наголосив В.Наливайченко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА